Raha on Donbassi sõjas ainus mõjutusvahend (1)

Jaanus Piirsalu
, Stanõtsja Luganska, Luganski oblast
Copy
Isehakanud Luganski Rahvavabariigi kontrollpunkt Stanõtsja Luganska sillal Severski Donetsi jõel. 
Isehakanud Luganski Rahvavabariigi kontrollpunkt Stanõtsja Luganska sillal Severski Donetsi jõel. Foto: Jaanus Piirsalu

Kui Ukraina võimud peaksid keelama läbikäimise Donbassi separatistidega, tähendaks see nn Luganski rahvavabariigis sotsiaalset kollapsit, sest Ukraina toetused ja pensionid on sealsetele inimestele eluliselt olulised, väitis intervjuus Postimehele Ukraina kontrolli all oleva Stanõtsja Luganska rajooni ülem Juri Zolkin.

20 kilomeetrit Donbassi separatistide ühest pealinnast Luganskist põhja pool asuv Stanõtsja Luganska on ainus näide kogu 400 kilomeetri pikkusel rindejoonel ehk ametlikus kõnepruugis kontrolljoonel, kus Ukraina ja separatistide väed on kontroll-läbipääsupunkti ümbruses juba mõnda aega olnud teineteisest ametlikult kahe kilomeetri kaugusele eraldatud.

Kuivõrd õnnestub Stanõtsja kontroll-läbipääsupunktis relvavaikust hoida? Miks on siin üks väheseid täiesti vaikseid paiku kogu rindel?

Kui läbipääsupunkti või asulat tulistati, kui siin majad põlesid, siis pandi läbipääsupunkt lihtsalt kinni ja öeldi, et enne ei avata, kui on nädal aega vaikust. Nii loobusid okupandid juba mitu aastat tagasi Stanõtsjat tulistamast.

​Kui mingid lahingud käisidki, siis väljaspool asulat. Okupandid saavad suurepäraselt aru, et kui kontroll-läbipääsupunkt suletakse, siis tähendab see nende jaoks sotsiaalset kollapsit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles