Leedu: Venemaa oli luurajate vahetamisest eriliselt huvitatud (1)

BNS
Copy
Soome ettevõtte Jetflite lennuk Vilniuse lennujaamas 16. novembril minuteid enne seda, kui vabastatud Norra spiooni Frode Bergi sellega kodumaale lennutama asuti.
Soome ettevõtte Jetflite lennuk Vilniuse lennujaamas 16. novembril minuteid enne seda, kui vabastatud Norra spiooni Frode Bergi sellega kodumaale lennutama asuti. Foto: Darius Mataitis / Scanpix Baltics

Venemaa oli eriliselt huvitatud oma Leedus luuramise eest süüdi mõistetud kodanike tagasisaamisest, seetõttu nõustusid nad lisaks kahele süüdi mõistetud leedulasele vahetama ka norralase, ütles Leedu presidendi nõunik.

Teisipäevases raadiousutluses rõhutas kindralleitnant Vytautas Jonas Žukas, et üks Leedus süüdimõistetutest, Nikolai Filiptšenko, oli Vene julgeolekuameti FSB koosseisuline töötaja ja alampolkovnik. 

«Venemaa ei tahtnud algul vahetada kaht kolme vastu, kuid mõtles seejärel ümber, sest oli huvitatud oma kõrgetasemelise luuraja tagasisaamisest,» lisas Žukas. «Arvan, et ka Venemaa oli nende läbirääkimiste edust väga huvitatud.» 

Kindral rõhutas, et kaks leedulast võeti kinni ja mõisteti luuramise eest süüdi pärast seda, kui Vene luurajad Leedus tabati. 

«Kui me ei oleks seda vahistamist läbi viinud, oleks nad ilmselt neid kauem jälginud. Kuid nad vajasid vahetamiseks inimesi, seetõttu oli reaktsioon sedavõrd karm ja neile anti pikad karistused: 14 ja 12 aastat. See on väga pikk karistus, ma ei pea seda kohaseks,» rõhutas Žukas.

Ta lisas, et Vene kohtud ei tee oma otsuseid alati poliitilisest tahtest sõltumatult.

Leetu jõudsid reedel tagasi leedulased Jevgeni Mataitis ja Aristidas Tamošaitis ning norralane Frode Berg. Nad vahetati Vene spioonide Nikolai Filiptšenko ja Sergei Moissejenko vastu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles