Rahandusministeerium nurjas idufirmade soovitud seadusemuudatuse (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Rahandusministeerium
Rahandusministeerium Foto: Toomas Huik

Rahandusministeerium ei pea sarnaselt siseministeeriumiga võimalikuks heaks kiita idufirmade ja investorite soovitud seadusemuudatust, mis jätaks notarid kõrvale osaühingute osakute võõrandamise kinnitamisest ning lõdvendaks vastavaid vorme.

«Eelnõuga leevendatakse osaühingu osade võõrandamise ja pantimise vorminõudeid, kuid ei ole tagatud osadega tehtavate tehingutega seotud õiguskindluse säilimine,» seisab rahandusministeeriumi arvamuses.

Ministeerium leiab ka, et eelnõu vähendab olulisel määral ettevõtluskeskkonna stabiilsust ja läbipaistvust, sest see ei taga vajalikku läbipaistvust ühingu juhtimises, võimaldab erinevaid kuritarvitusi ning ei kaitse piisavalt ei juriidilise isiku enda ega selle võlausaldajate huve ja viib Eesti ettevõtluskeskkonda kaugemale ühingujuhtimise headest tavadest.

Eelnõus esitatud ettepanekute puhul on viidatud justiitsministeeriumi äriühinguõiguse revisjoni töörühma lõppjäreldustele, mida on aga rahandusministeeriumi arvates tsiteeritud valikuliselt, analüüsi tervikut arvestamata.

Eelnõu algatas riigikogu õiguskomisjon idufirmade ettepanekul ning selle kirjutasid kokku mitme õigusbüroo töötajad. 

Seadusemuudatuse peamiseks mõtteks on muuta ära praegu kehtiv regulatsioon, mille kohaselt peavad olema Eesti notarite juures tõestatud nii Eestis registreeritud osaühingu osa võõrandamise kohustus- kui ka käsutustehing. Start-up'id peavad seda nõuet liiga koormavaks ja bürokraatlikuks ning tahavad notariaalse tõestamise nõude kaotamist ja selle asendamist osanike ühise otsusega põhikirja muutmiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles