Eesti Energia rajab uue päikeseelektrijaama (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Estonia kaevandus. Pilt on illustreeriv.
Estonia kaevandus. Pilt on illustreeriv. Foto: Erik Riikoja

Eesti Energia sai Alutaguse vallavalitsuselt loa rajada Ida-Virumaal asuvale Estonia kaevanduse tööstusterritooriumile päikeseelektrijaam.

Vallavalitsus langetas sellesisulise otsuse 21. novembril. Päikeseelektrijaama projekteerija on AS K-Projekt, kaitseministeerium andis oma heakskiidu elektrijaamale 13. novembril.

Eesti Energia pressiesindaja sõnul hakkab päikesepark varustama Estonia kaevandust rohelise energiaga.

Päikesepargi võimsus on 3 megavatti ja aastane kogutoodang ligi 2800 megavatt-tundi, mis vastab umbes 1000 kodumajapidamise aastasele elektrivajadusele. Park rajatakse lubjakivist alustarindile. Paneelid haaravad enda alla 7,5 hektari suuruse pindala.

Mis puutub investeeringu suurust, siis on arvatud, et tänapäeval maksab 1 megavatise võimsusega päikesepargi rajamine miljon eurot. Seega võib arvata, et Eesti Energia uus elektrijaam läheb minimaalselt maksma kolm miljonit. 

Eesti Energia alustas päikeseelektrijaamade rajamist 2017. aastal, kui Järvamaal valmis Estonia piimafarmi päikeseelektrijaam, mida haldab kontserni taastuvenergia ettevõte Enefit Green.

Ettevõttele kuulub tänase seisuga 39 päikeseelektrijaama Eestis ja Poolas, koguvõimsusega 26 MW.

Eesti Energia eesmärk on 2023. aastaks toota 45 protsenti kogu elektrist taastuvatest ja alternatiivsetest allikatest. Kaevanduse sulgemise järel ehk praegu teadaolevalt 2030. aasta paiku hakkab päiksepark varustama ka tavatarbijaid.

2020. aastate lõpuks kavandab Eesti Energia Estonia kaevanduse tööstusalale ka pumphüdroelektrijaama, mis aitaks elektrisüsteemil toimida olukorras, kus võrgus on tänasest palju rohkem ebastabiilset tuule- ja päikseenergiat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles