Küberekspert: kui vanaema kasutab nõrka parooli, ohustab see tervet perekonda

Copy
Foto: Samsung

Küberturvalisus muutub päev-päevalt ühe aktuaalsemaks teemaks, kuid vaatamata kõrgendatud tähelepanule on paljude inimeste küberhügieeni harjumused kahetsusväärselt kehvad ning ei teadvustata piisavalt, et üks turvaauk võib kaasa tuua andmelekked suurele hulgale inimestele.

„Elame ja tegutseme küberruumis ju tegelikult kõik ühiselt ning oleme omavahel seotud. See tähendab seda, et meie turvalisus on vaid nii tugev, kui on meie kõige nõrgem lüli,“ selgitas Samsungi mobiilidivisjoni juht Antti Aasma. „Uuringud näitavad, et noorte teadmised ohtudest küberruumis ja nendega võitlemisest on üpris head, kuid samas vanuse kasvades need teadmised ja harjumused ka järjest vähenevad.“

„Noored küll teavad, milline peaks olema näiteks üks tugev parool ja et seda tuleb regulaarselt ka vahetada. Kui aga selle sama noore inimese vanaema parool on aga ikka Eestis üks enim kasutatuim „Parool123“, siis pole ka sellest ühest tugevast salasõnast palju kasu,“ lisas Aasma. Kui küberpätid pääsevad ligi juba vanaema kontodele, meilidele ja kõigele muule, siis on juba lihtne sealt leida informatsiooni, mis aitab avada ka teisi selle häkitud inimesega seotud inimeste kontosid. 

„Väga lihtsa näitena – vanaema häkitud meilikontol võivad olla ära toodud erinevad nimed, kohad või isegi lapselapse poolt saadetud paroolid, mille vanaema pani igaks juhuks kirja, et need ei ununeks. Seal võivad olla lemmikloomade nimed ja erinevad muud andmed, mille häkkerid saavad võtta aluseks teistele kontodele sisse murdmiseks.“

Foto: Samsung

Aasma sõnul ongi suvine aeg ideaalne selleks, et pöörata tähelepanu ka sellele, kas lähedaste küberturvalisus on ikka tasemel. „Näiteks maale vanavanematele külla minnes uurige, millal nad viimati oma paroole vahetasid ja kas need vastavad ikka turvalise parooli standarditele,“ märkis Aasma. 

Teema olulisusele tähelepanu tõmbamiseks ning paroolide vahetamise lihtsustamiseks lõi Samsung hiljuti koostöös Eesti Animatsiooni Stuudio ja küberturvalisuse lahenduste ettevõttega CybExer Technologies Eesti esimese lihtsalt meelde jäetavate, kuid murdmiseks piisavalt keerukate salasõnade generaatori. 

Parooligeneraator heaparool.ee selgitab, millised on ühe turvalise parooli põhimõtted ning abistab turvalise parooli loomiseks inspiratsiooni leida. Kasutaja saab generaatorisse sisestada ainult talle hästi meelde jäävaid sõnu ja numbreid, millest generaator turvalise salasõna kokku paneb. Parooligeneraator annab vihjeid, mida inimene võiks lahtrisse sisestada, et see talle hästi meelde jääks, kuid lõpliku otsuse teeb ikkagi inimene ise ning valib sisestatud andmete põhjal endale uue koostatud salasõna.

Copy
Tagasi üles