Mobiilirakendused, mida vajab iga paranoiline vandenõuteoreetik

Copy
Foto: Samsung

Meie andmed liiguvad üha rohkem nutiseadmetesse, aga kas ja kuidas see kõiki meie elu tahke haldav seade on kaitstud kurjade käte eest ja mida veel saaks teha, kui kahtlustad, et valitsus või veel hullem, abikaasa, sinu taga nuhib?

Lisaks tavapärasele küberturvalisusele ja küberhügieenile pööratakse tänapäeval üha rohkem tähelepanu ka meie taskutes olevatele nutiseadmetele, sest seal on ju valdav enamus meie igapäevasest elust.

Osav küberpätt saaks ühest turvamata mobiilist kätte terve kullavaramu jagu infot. Kui paljud tootjad hoolitsevad järjest rohkem selle eest, et nende seadmetes oleksid igati turvalised, mugavad ja kergemini kasutatavaid turvalahendused, siis inimeste selles vallas koolitamisega tegeletakse ka riiklikul tasemel. Näiteks käivitas Riigi Infosüsteemide Amet hiljuti küberturvalisuse kampaania, mille eesmärk on teadvustada ohte just vanemaealistele. Samsung tegeleb teiselt poolt sellel sügisel Õpilaste Digitaalne IQ programmi abil koolinoortele digitarkuste õpetamisega.

Foto: Samsung

Mida  lisaks aga teha siis, kui 2-tasemeline autentimine on ammu olemas, parooliks on 37 tähemärgiga suvaliste sümbolite jada ja näpujälgede asemel on sisse skännitud suur varvas (selle peale ju pätid ei tuleks!)?

Samsung Eesti tootekoolitaja Riho Kopso jagab nõuandeid, kuidas oma turvalisus viia kõrgeimale tasemele:

  • Telegram. Tasuta sõnumirakendus, mis olemuselt sarnane WhatsApp-iga, aga pakub kõrgemat turvalisust. Sõnumid on krüpteeritud, soovi korral saab iga vestlust eraldi lukustada ning lisada ka n-ö enesehävituse taimeri ehk mingi aja möödudes kustuvad sõnumid ise ära. Nagu spioonifilmis.
  • CM Security AppLock. See rakendus lubab sul panna eraldi PIN-koodid kõikidele oma telefonis olevatele rakendustele või seadetele. Näiteks saab eraldi parooliga kaitsta ka oma andmeside, WiFi või muid seadmeid.
  • Samsung Knox. Samsungi seadmetesse paigaldatud turvasüsteem, mis lubab telefonis olevaid andmeid, faile, pilte jmt. krüpteerida ning mis jaotab kogu tarkvara piltlikult öeldes osadeks, et rünnaku korral ei saaks olla ohus korraga kogu seadme sisu. Seda rakendust soovitavad ja kasutavad ka riigiasutused ise.
  • Kyms. See kaval rakendus näeb välja nagu tavaline kalkulaator, aga sisestades õige numbrikombinatsiooni avab see hoopis krüpteeritud kausta, kuhu saad oma salajasi pilte ja videosid salvestada.
  • DuckDuckGo. Googeldades jõuavad sinu otsingusõnad, otsinguajalugu ja küpsised tihti mingite kolmandate veebilehtedeni või ei tea lõpuks kuhu. DuckDuckGo hoolitseb selle eest, et sinu otsingud ei salvestuks kuhugi ning keegi ei saa teada sinu viimasest piinlikust otsingust „Kuidas keeta muna?“.
Copy
Tagasi üles