«Midagi sellist pole enne Eestis tehtud»: Merko hakkab ehitama Harku andmekeskust (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Plaanitav andmekeskus Harkus.
Plaanitav andmekeskus Harkus. Foto: Mcf Group

Merko Ehitus Eesti võitis Harkusse kerkiva Baltimaade suurima MCF andmekeskuse esimese etapi ligi kümne miljoni eurose ehitushanke ja ehitus läheb kohe lahti.

Merko Ehitus Eesti juhatuse liikme Veljo Viitmanni sõnul on tegu keeruka ja mastaapse ehitusprojektiga.

«Ülikõrge turvatase on projekti juures läbiv ning selle tagamiseks rajatakse nii füüsilised kui ka elektroonilised tõkked ja jälgitakse Eesti riigi infosüsteemide kolmeastmelise etalonturbe ISKE standardit. Midagi sellist pole enne Eestis ehitatud,» märkis Viitmann.

Paralleelselt Merko ehitusega tarnivad teised partnerid andmekeskusele spetsiifilised eriosad, mis maksavad hoone enda ehitusest kaks korda enam.

Andmekeskuse rajaja, MCF Group Estonia juhi Kert Everti sõnul algab ehitus kohe ning valmimistähtaeg on 2021. aasta teine kvartal. Ehitushanke konkursil osales tema sõnul kolm suurt ettevõtet ning Merko pakkus kõige paremat hinna-kvaliteedi suhet.

«Tegemist on esimese andmekeskusega Eestis, mille kogu arendus on tehtud just ja ainult andmekeskuse rajamise nõudeid arvestades,» märkis Evert.

Andmekeskuse esimene etapp hõlmab kolmekorruselist 14 500 ruutmeetri suurust hoonet. Hoone arhitekt on Mari Kallas ning konstruktor Holger Karema.

MCF andmekeskuse projekti algatasid 2015. aastal nimekad ja pikaajalise kogemusega Eesti ning Soome erainvestorid. Projekti on aidanud praegusesse etappi jõuda teiste seas ka näiteks EAS, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning veel kümmekond avaliku ja erasektori asutust.

Saue ja Harku valla piirile mitmes etapis rajatava andmekeskuse hoonete pindala on 14 000–35 000 ruutmeetrit, see mahutab 1000+ seadmekappi 40 000 serveriga. Andmekeskuse võimsus on 20+ megavatti, mida tagavad kaks 110-kilovoldist sõltumatut elektriühendust ning lisaks diiselgeneraatorite kütusevaru 72 tunniks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles