«Punane sekund» osa 18: nutitelefonist on saanud Eesti suurim surmarelv

Kanal 2
Copy

Kanal 2 saatesarja «Punane sekund» tänaõhtuses 18. osas võtab saatejuht Madis Kimmel lähema uurimise alla nutiseadmete ja teiste häirivate nähtuse rolli liiklusõnnetuste põhjustamisel.

Tähelepanu nõudvast nutiseadmetest saanud üks suuremaid liiklusõnnetuste ja -surmade põhjustajaid. Kuid samamoodi võivad juhti häirida vali muusika, jonniv laps, mustad peeglid ja paljud teised tegurid. Just nii viis hoolimatu tagurdamine jalakäija hukkumiseni. Miks on juhtimise ajal ohtlik lapsega tegelemine?

Rallipargi Autokooli juhataja Meeldis Kelderma sõnul kasutab maanteeameti uuringu kohaselt seitse juhti kümnest sõidu ajal mobiiltelefoni, kuigi isegi mobiili käesohoidmine juhtimise ajal on juba alates 2001. aastast keelatud.

Tartu Ülikooli kognitiiv- ja õiguspsühholoogia professor Talis Bachmann märkis, et kui võrrelda telefoniga rääkimist ja kaasreisijaga vestlemist, siis on ka neil oluline erinevus.

«Reisikaaslane monitoorib ka olukorda, ta arvestab liiklusoludega ja jääb vait, kui tarvis. Uurimused näitavad ka seda, et mida keerulisem on tunnetuslik tegevus, seda enam varastakse ära ressursse juhtimiselt,» rääkis Bachmann saates. «Mida enam on inimese aju aktsioonis, seda enam toimub tähelepanu koondumine – inimene ei näe enam kõrvalisi, aga liikluse seisukohalt olulisi asju.»

Seega ei ole juhiga hea sõidu ajal süvenemist eeldavatel teemadel vestelda.

Maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Kerli Tallo märkis, et kui vaadata rahvusvahelisi uuringuid, siis see kriitiline aeg, kui juht julgeb näiteks sõnumit kirjutades teelt eemale vaadata, on keskmiselt viis sekundit.

«Kui juht vaatab aga viis sekundit maanteel viis sekundit teest eemale, on sõiduk läbinud juba 125 meetrit,» tõdes Tallo ja lisas, et kahest halvast variandist on hands-free süsteemi kasutamine vaid pisut parem mobiili käesthoidmisest.

«Mobiiltelefoni kasutamine autoroolis on pehmelt öeldes rumalus,» võttis kokku saates inimkatsed läbi teinud Madis Kimmel.

Eesti Liikluskindlustuse Fondi juht Mart Jesse nimetas aga probleemi lausa epideemiliseks. «Roolijoodikud ei põhjusta nii palju liiklusõnnetusi kui nutijoodikud,» sõnas ta.

Saade on eetris täna õhtul kell 20 ning on nii otse- kui järelvaadatav ka selle uudise vaates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles