Tehniline viga maksis maailmakuulsale kauplemisplatvormile 100 miljonit dollarit

Liina Laks
Copy
Naftatootmine Kalifornias.
Naftatootmine Kalifornias. Foto: AFP/SCANPIX

Tarkvaravea tõttu peab ka eestlaste seas populaarne kauplemisplatvorm Interactive Brokers kauplejatele kinni maksma ligi 100 miljoni dollari eest kahjusid.

Interactive Brokersi hädad algasid peale 20. aprillil, kui juhtus see, mida maailma ajaloos veel juhtunud polnud: nafta hind läks negatiivseks. Teisisõnu: kui kaupleja tahtis osta barreli naftat, maksis USA sordi tootja talle vahepeal 37 dollarit pealegi. Et tooraine hind negatiivseks läheb, polnud arvesse võtnud ka Interactive Brokersi kauplemisplatvorm.

Bloomberg kirjutab, et niipea kui nafta hind negatiivseks läks, läks katki ka Interactive Brokersi kauplemissüsteem, mis ei suutnud miinusmärgiga numbreid näidata. Edasist kirjeldab Bloomberg päevakaupleja Syed Shahi sõnadega, kes ostis enda arvates naftafutuure hinnaga 3,3 dollarit tükk, aga tegelikult oli nafta hind sel hetkel juba 3,7 dollarit miinuses. Shah jätkas sentide eest ostmist veel siis, kui nafta hind tegelikkuses juba ammu sügaval negatiivsel territooriumil oli.

Veelgi halvem: kui tavaliselt on kauplemisplatvormidel peal piirid, et inimene ei saa kaotada rohkem raha kui tal kontol on – Shahil tol hetkel 77 000 dollarit –, siis negatiivne hind tegi katki ka Interactive Brokersi süsteemi, mis arvestas, kui suurt rahalist puhvrit kaupleja kontol hoidma peaks, et konto miinusesse ei läheks. Shah sai keskööl teada, et on paar tuhat dollarit mängu pannes jäänud võlgu tervelt 9 miljonit dollarit.

Shahi ja teiste kauplejate jaoks lõppes lugu siiski õnnelikult: «See on meiepoolne 113 miljoni dollarine viga,» kinnitas Interactive Brokersi juht, miljardär Thomas Peterffy ning lubas kauplejatele kogu nende raha tagasi anda

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles