USA kõige paremini tasustatud firmajuhiks tõusis esimest korda naine (1)

Liina Laks
Copy
AMD kiip
AMD kiip Foto: Reuters/ScanPix

Associated Press koostab igal aastal USA börsifirmajuhtide palgaedetabelit, kus sedapuhku toimus väike revolutsioon: esimest korda osutus palgavõitjaks naine.

Täpsemalt on tegu tasude kogupaketiga, mille kohta USA S&P 500 börsiindeksisse kuuluvate ettevõtte juhid iga aasta börsikomisjonile teada annavad. Juhtide tasu moodustub põhipalgast, muudest tasudest ning tihtilugu väga kopsakast aktsiapakist.

Tänavuse edetabeli pani Business Insideri andmetel kinni kiibifirma Advanced Micro Devices juht Lisa Su, kes teenis mullu kokku 58,5 miljonit dollarit. Sellest miljon oli põhipalk, 1,2 miljonit edukustasu, 3 miljonit aktsiaoptsioonid ning 53 miljonit ühekordne aktsiapreemia. Viimane Lisa Su edetabeli etteotsa tõstiski.

See on portaali andmetel esimene kord ajaloos, kui naisjuht meeskolleegidest rohkem teenib.

Talle järgnes 45,8 miljoni dollariga Discovery juht David Zaslav, kolmas oli Walt Disney juht Robert Iger.

Koos Associated Pressiga uuringut läbi viinud Equilar kirjutab oma lehel, et aastaga kasvas S&P 500 nimekirja ettevõtte juhi mediaantasu pakett enam kui 4% ja moodustas 12,3 miljonit dollarit.

Mitu suurt jäi välja

Tõttöelda oli Sul palju konkurente, aga kuna Associated Pressi statistika võtab aluseks viimase aasta palga ning arvestab vaid neid juhte, kes on vähemalt 2 aastat paigal olnud, langesid konkurentsist välja Microsofti juht Satya Nadella, kuna Microsofti majandusaasta kestis 2018. aasta keskpaigast 2019. aasta keskpaigani – selle aja jooksul teenis Nadella 43 miljonit dollarit. Samuti ei arvestatud alles 2019. aastal ametisse astunud Alphabeti uut juhti Sundar Pichaid, kes sai juhipositsooniga kaasa 277 miljoni dollari suuruse aktsiapaki.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles