Klassikaline teleripult hakkab ajale jalgu jääma

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Las Vegase seekordne tehnoloogiamess CES 2012 andis aimu sellest, et juba õige pea võivad nn klassikalised ehk puldiga juhitavad telerid asenduda teleritega, mille juhtimiseks enam pulti vaja pole.

Nimelt on mitmed teleritootjad minemas seda teed, et pakkuda telerite juhtimiseks hoopis moodsamaid tehnoloogiaid, mis võimaldavad kasutajal oma telerit juhtida kas siis häälkäskluste või käeviibete abil.

Ühest küljest on tegu loomuliku uuendusega, kuna pealetungi on alustanud nutitelerid. Kuna nutitelerites pakutavate võimaluste ja rakenduste hulk kasvab tavateleritega võrreldes märkimisväärselt, on tootjad sunnitud mõtlema sellele, kuidas arvukate menüüde ja võimaluste rägastikus võimalikult mugavalt liigelda.

Nii ongi suuremad teleritootjad nagu Samsung, LG ja Sony oma uute telerite juures välja tulnud lahendustega, mis võimaldavad kasutajal neid juhtida näiteks hääle ja kehaliigutuste abil.

Kuna nutitelerid võimaldavad juurdepääsu senisest suuremale sisule ja funktsioonidele nagu internet, mängud, videokõned, programmi salvestamine ning taasesitamine, hakkavad nuppudega koormatud teleripuldid  ajale jalgu jääma.

Võtame kas või Samsungi, kes arendab jõuliselt oma nutiteleri ehk Smart TV platvormi. Tänaseks on selge, et Samsung Smart TV hakkab sisaldama selliseid rakendusi nagu Angry Birds, peredele loodud lahendust, mis võimaldab kasutajatel üles laadida ja jagada fotosid ning fitnessi moodulit, mis pakub erinevaid treeningprogramme, ja palju muud.

Peale uue teleriga tutvumist tehnoloogiamessil CES 2012 oli Computerworld.com toimetus sunnitud tunnistama, et Samsungi teleri pult, mis sisaldab ligi 50 nuppu, pole enam kuigi hea lahendus navigeerimaks kõigi erinevate võimaluste vahel.

Nii ongi ettevõte appi võtnud häälkäsklustele kuuletuva teleri, mis võimaldab kasutajal sel moel kanaleid vahetada ning muid lihtsamaid toiminguid teostada.

LG on sama probleemi lahendanud kasutaja viibetele reageeriva teleritehnoloogiaga, mis võimaldab käeviipe abil kanaleid vahetada või teleri heli reguleerida.

Samuti viimasel ajal levinud üha enam spekulatsioone selle kohta, et oma telerit arendab Apple, kes kavatseb senist teleriturgu revolutsioonilist muuta.

Apple'i puhul oodatakse eeskätt tema häälkäsklustarkvara Siri integreerimist ettevõtte teleritesse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles