«Talendid rajale»: nii puhas võidusõit, kui veel olla saab!

Copy
«Talendid rajale»
«Talendid rajale» Foto: Karola Koopuu

Noorte kardispordisari «Talendid rajale» jõuab tänavuse hooaja poole peale, kui 20. septembril sõidetakse FK Keskuse kiirel rajal sarja kolmas etapp. Käed-taskus võidusõit, mis see on?

«Sa ei saa kindlustada seda, kas eestlane sõidab WRCs või mitte. Mida me saame teha, on pisikesed projektid nagu «Talendid rajale».» Mootorispordi talendisarja eestvedaja Martin Harak möönab, et äriliselt pole sari sugugi mõttekas. Ometi on seda tehtud alates 2013. aastast ning ära ei jäänud see ka tänavu, kohutavalt keerulistes oludes. «2013 tekkis küsimus, mis meil puudu on. Meil on toredad sarjad, meil on Eesti meistrivõistlused rallikrossis, autorallis, kardispordis jne. Kas me altpoolt toome kedagi metoodiliselt mootorispordi juurde? Ei too. Õismäe poiss või tüdruk, kelle vanematel pole võib-olla autojuhilubagi, kas temal on üldse mingeid võimalusi?»

Samalaadseid sarju on tehtud varemgi, kuid ühel või teisel põhjusel on need välja surnud. Et iga etapp peab välja nägema nagu päris võistlus, selles oli Harak absoluutselt kindel. Et oleks kommentaator, lipud ja plagud, kohtunikud, poodium, korralikud auhinnad. Esimesel aastal mõeldi välja äge auhind sarja üldvõitjale. Suur kart! Päris kart! Võistluskart! «Võistluskardi ja hobikardi vahe, see on nagu poni ja koolisõiduhobuse vahe. Nagu öö ja päev. Kaks või kolm aastat andsime seda karti välja. Kardi väärtus on 4000 eurot umbes, suur asi kümneaastasele poisile.»

Kuni korraldajad avastasid, et sellel auhinnal pole suurt mõtet. «Kui sa elad Mustamäe korteris, kuhu sa paned selle kardi? Inimene sai viimasel etapil kardi kätte, vaatas, nagu oleks võitnud elevandi. Mine nüüd hakka sellega koju minema siit Laitsest. Täpselt nii loll olukord oligi.»

Seejärel tuli mõte, et «Talendid rajale» iga etapivõitja viiakse käekõrval Eesti meistrivõistlustele, tipptiimi telki. Talle antakse tippkart, selle eest hoolitseb tippmehaanik. Sellel auhinnal oli hoopis rohkem jumet.

Siit jõuame käed-taskus-põhimõtteni, mis on «Talendid rajale» sarja juhtmõtteks. Mida see tähendab?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles