Polümeerkärge valatud betoon on kerge ja tugev

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Polümeerne kärgarmatuur võib saada betoonehituse päästerõngaks. Asendades väga energiamahukalt toodetud terast ning vähendades ka tsemendikulu, on võimalik vähendada betoonist ehitamise ökoloogilist jalajälge. Ruumiliselt prinditud armatuur lisab betoonile omadusi, mille saavutamine tavalise terasarmatuuriga võib olla isegi võimatu.
Polümeerne kärgarmatuur võib saada betoonehituse päästerõngaks. Asendades väga energiamahukalt toodetud terast ning vähendades ka tsemendikulu, on võimalik vähendada betoonist ehitamise ökoloogilist jalajälge. Ruumiliselt prinditud armatuur lisab betoonile omadusi, mille saavutamine tavalise terasarmatuuriga võib olla isegi võimatu. Foto: Materials&design/B.Salazar, H.K.Taylor

Enamiku suure süsinikujalajäljega tsemendist neelab endasse betoonitööstus. Teist sajandit on betooni tugevdamiseks kasutuses terasarmatuur. Terasegi tootmise süsinikujalajälg on märkimisväärne. Terast on püütud asendada ka mitmesuguste polümeersetest materjalidest valmistatud kiududega. Nende kasutamine on aga nõudnud märkimisväärset hoolt betooni valamisel, et kiud jaotuksid ühtlaselt.

Kindlasti on lugejatele silma jäänud ka suured ruumilise printimise seadmed, millega betoonkonstruktsioone tehakse. California ülikooli Berkley õpetlased on aga kokku viinud ruumilise printimise ja betooni sootuks uuel moel. Nimelt on testitud erineva jäikuse ja struktuuriga polümeersetest materjalidest prinditud struktuure, millesse on valatud betoonisegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles