Presidendi noore kultuuritegelase preemia said arvutimängu loojad

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Surmadisko. Kurnavale tööpäevale järgneb painajaid täis öö. «Disco Elysium».
Surmadisko. Kurnavale tööpäevale järgneb painajaid täis öö. «Disco Elysium». Foto: Kuvatõmmis

Presidendi noore kultuuritegelase 5000-eurose preemia said «Disco Elysium» loojad Robert Kurvitz ja Aleksander Rostov.

Videomäng põhineb osaliselt Robert Kurvitza avaldatud ulmeromaanil «Püha ja õudne lõhn».

Kultuurirahastu nõukogu liikme Meelis Oidsalu sõnul on mäng segu ilukirjandusest – mängijal tuleb lahendada mõrvamüsteerium väljamõeldud Revacholi linnas – ja multimeediakunstist, rollimängude maastikul on tegu ka mõnevõrra uuendusliku mänguolukorraga, kus kujundada tuleb peategelase karakterit ja meelolusid, mistõttu on tegemist ühtlasi ilukirjandusega sarnaselt toimiva empaatia- ja eneseloomeharjutusega. 

Robert Kurvitz ja Aleksander Rostov peavad mängu loomisel eeskujuks poeet Arvi Siiga. Kurvitz peab poeet Siiga Eesti suurimaks luuletajaks. «Ilma tema modernismita poleks Elysium – maailm, kus mäng aset leiab – pooltki see, mis ta on,» selgitas ta. 

«Disco Elysiumis elab edasi Arvi Siia nägemus rahvusvahelisest, radikaalsest ja üldhumanistlikust eesti kultuurist, mille objekt on kogu inimkond, mitte vaid Eesti ise,» rõhutas Kurvitz.  

Lisaks arvestatavale müügitulule on mängu premeeritud ka oma valla olulisemate auhindadega. Ajakiri Time valis selle kümnendi parimate videomängude hulka ning The Guardian, New York Times ja New Yorker mainisid seda aasta parimate mängude seas.

Oidsalu selgitas mängu edu filmitööstuse keeles nii: «Mäng võitis võõrkeelse filmi Oscari ja lisaks Veneetsia filmifestivali peaauhinna.» Oidsalu rõhutas, et globaalne arvutimängutööstus on aga filmitööstuse rahalisest mahust kolm korda suurem, seega on tegemist väga mastaapse läbimurdega, mille muudab muu hulgas kaalukamaks asjaolu, et see valmis Eesti kapitali toel. 

«Disco Elysiumis» puudub ka videomängudele tavapäraselt nii omane vägivald ja relvade afišeerimine ja see on leidnud hea vastuvõtu ning fänne läänes, Venemaal, Ida-Euroopas ja isegi Hiinas,» lisas Oidsalu. 

Noore kultuuritegelase preemiat antakse välja kord aastas ja see on mõeldud kuni 35-aastasele silmapaistvale kultuuritegelasele tänuks ja tunnustuseks tehtu eest ning edasiseks innustuseks. 5000 euro suurust preemiat rahastab aastatel 2018–2020 ettevõtja Enn Kunila. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles