Tarkvarafirma suuromanik: kriisis tasub varem valitud suunale kindlaks jääda

Erkki Erilaid
Copy
Uptime juht Eero Tohver
Uptime juht Eero Tohver Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tarkvarafirma Uptime OÜ juhil ja suuromanikul Eero Tohvril on tulnud oma karjääri jooksul läbida mitu suuremat majanduskriisi. Ehkki nende põhjused olid erinevad, õnnestus tal hoolimata tagasilöökidest tulla neist alati välja tugevamana. Seda tänu sellele, et ta jäi majanduskeeristes alati kindlaks oma valitud ärisuunale ning tegi kõik vajalikud valusad sammud ära nii ruttu kui võimalik.

Ka Uptime’i algus jäi tormiliste 90ndate lõpul alguse saanud Vene kriisi aega. «Kui kriis räsis valusalt Eestit, leidsime partneritega end ühel hetkel dilemma eest – kas müüa ebasoodsas majanduskeskkonnas ettevõte maha või ostab keegi olemasolevatest osanikest ka teiste osakud,» kirjeldab tänavu EY aasta ettevõtja konkursil viie finalisti hulka jõudnud Tohver toonast olukorda. «Hoolimata keerulisest ajast, nägin ettevõtmisel perspektiivi ja otsustasime 2000. aastal Uptime’i osakud mitteaktiivsetelt osanikelt ära osta.»

Järgnevad aastad kujunesid edukaks, otsiti aktiivselt võimalusi ettevõtte laiendamiseks. Nii üritaski Uptime aastatel 2006–2008 käima lükata oma tegevust ka Soomes. «Teoreetiliselt tehti kõik justkui õigesti: palgati country manager, renditi kontoripind ja töötati klientidega,» räägib Tohver. «Paraku tuli peale järgmine kriis – ülemaailmne finantskriis, mis ei soosinud ei Soome ega Eesti ettevõtjaid, ning 2008. aastal lõpetati põhjanaabrite turul tegevus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles