SpaceXi satelliit oli lähedal kokkupõrkele teise tehiskaaslasega

tehnika.postimees.ee
Copy
SpaceXil on orbiidil 1370 satelliiti
SpaceXil on orbiidil 1370 satelliiti Foto: SCANPIX

Kosmoseettevõtte SpaceX ja sellega konkureeriva Briti firma OneWeb satelliidid sattusid märtsi lõpus üksteisest vähem kui 60 meetri kaugusele.

OneWeb saatis 25. märtsil kosmosesse 36 satelliiti. USA kosmosevägi andis viis päeva hiljem ehk 30. märtsil OneWebile teada, et üks ettevõtte satelliit liigub kursil, mis võib lõppeda kokkupõrkega SpaceXi tehiskaaslasega. Mõlemad ettevõtted tahavad oma satelliitidega hakata pakkuma internetti üle maailma, kirjutab The Verge.

OneWebi satelliidid tiirlevad umbes 1200 kilomeetri kõrgusel Maast, SpaceXi omad aga 550 kilomeetri kõrgusel. See tähendab, et OneWebi tehiskaaslased peavad liikuma läbi SpaceXi võrgustiku.

Kui satelliidid orbiidil kokku põrkavad, siis võivad selle tulemusel laiali paiskuvad tükid kahjustada teisi tehiskaaslasi.

OneWeb kontakteerus SpaceXiga ja lõi seejärel oma satelliidile uue trajektoori, et see konkurendi tehiskaaslasest mööda manööverdada.

SpaceXil on orbiidil 1370 satelliiti, kuid kokku plaanitakse saata 12 000. OneWebil on 146 tehiskaaslast, kuid eesmärgiks on nende arv kasvatada 650ni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles