Merkel kannustas pandeemiast hoolimata kliimavõitlusse investeerima

Copy
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: CLEMENS BILAN/EPA

aksa kantsler Angela Merkel kannustas neljapäeval rikkaid tööstusriike jätkama investeeringuid kliimamuutuse vastasesse võitlusse koroonapandeemia kõrgest hinnast hoolimata.

Merkel esines pandeemia tõttu virtuaalsena peetud iga-aastasel mitteametlikul Petersbergi kliimadialoogil ja tunnistas, et vaatab lähimaid aastaid murega.

«See pandeemia on rebinud meie eelarvetesse tohutud augud,» ütles ta.

«Oleme sellest pandeemiast võitu saamiseks päris palju investeerinud... Aga ikkagi ei tohiks me loobuda oma rahvusvahelistest kohustustest. See on suur ülesanne.»

Merkel ise lahkub 16 ametiaasta järel poliitikast juba septembris.

Tema oli see, kes algatas Petersbergi kliimadialoogi, kui kõnelused 2009. aastal ÜRO Kopenhaageni kliimamuutuse konverentsil ummikusse jooksid.

Saksamaa teatas sel nädalal, et seab eesmärgiks kärpida CO2 heitkoguseid 2030. aastaks 65 protsendi ja 2040. aastaks 88 protsendi võrra 1990. aasta tasemega võrreldes.

Siht on saada süsinikuneutraalseks aastaks 2045 ehk viis aastat varem, kui seni plaaniti.

Merkel kutsus neljapäeval teisi riike Saksamaa eeskuju järgima ning süsinikuemissiooni maksustama, nimetades seda eriti sobivaks vahendiks teel süsinikuneutraalsuse poole.

Saksamaa kehtestas jaanuaris transpordi- ja küttesektorile maksu 25 eurot tonni õhku paisatud süsinikdioksiidi eest.

«Kogu maailma tulevaste põlvkondade huvides on tähtis, et me tegutseksime globaalse soojenemise dramaatiliste tagajärgede piiramiseks kiiresti ja otsustavalt,» rõhutas Merkel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles