New Scientist ⟩ Kvantinterneti koidik – turvariskidest saavad uued võimalused, tumeveeb läheb veel tumedamaks

, New Scientist
Copy
Eden Figueroa kvantrepiiteri katseseadme juures. Edaspidi võivat see seade olla vaid mõnekümnesentimeetrise küljepikkusega karbis.  foto: Briikhaven National Laboratory
Eden Figueroa kvantrepiiteri katseseadme juures. Edaspidi võivat see seade olla vaid mõnekümnesentimeetrise küljepikkusega karbis. foto: Briikhaven National Laboratory Foto: Briikhaven National Laboratory

Pea kogu meie elu on internetti üles laetud. Pangandus, töömeilid, sotsiaalmeedia, tutvumisprofiilid, meditsiinilised andmed – kõik see on delikaatne ja tähtis teave. Seetõttu on hämmastav, et internetis peitub üks saatuslik turvaapsakas. 

Paanikasse sattuda veel ei tasu, sest meie isiklik informatsioon on praegu siiski turvalises kohas. Kuid mõne aja pärast võivad krüpteerimisalgoritmid, mis meid praegu kaitsevad, meid tõenäoliselt hoopis alt vedada.

Just see ongi liikumapanev jõud uue ja turvalisema interneti loomiseks, kus kvantmaailma nüansid kasutusse võetakse. Kui sel moel loodud netisüsteem ükskord tööle hakkab, on tegu kaugelt võimekama kui vaid me andmeid paremini kaitsva tehnoloogiaga. Selline tulevik tähendab võimalusi seninägematutest kvant-äppidest kuni globaalse ja uskumatu võimsusega kvantarvutusvõrguni välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles