New Scientist Kuidas taltsutada tehnoloogialohet?

Copy
Veebruaris Austraalias kulmineerunud suvine vastasseis Facebooki ning sealse ajakirjanduse ja valitsuse vahel lasi vaid koaaladel rahulikult magada. Aset leidis esimene tõsine võitlus, mida hakkame tulevikus aina enam nägema. 
Veebruaris Austraalias kulmineerunud suvine vastasseis Facebooki ning sealse ajakirjanduse ja valitsuse vahel lasi vaid koaaladel rahulikult magada. Aset leidis esimene tõsine võitlus, mida hakkame tulevikus aina enam nägema. Foto: David Clode/Unsplash

Riikidevahelistes poliitilistes, majanduslikes ja sõjalistes patiseisulaadsetes konfliktides pole midagi uut​. Tänavu veebruaris lahvatanud riigi ja eraettevõtte suurtüli, kus kumbki pool ähvardas teist ja süüdistas samas kodanike pantvangi võtmises –​ see oli midagi uut.

Jutt on Facebooki ja Austraalia valitsuse vahelisest vastasseisust. Tehnikahiid takistas siis 17 miljonile austraallasele ligipääsu oma teenustele. See oli vastuseks kavandatavale seadusele, mis sundinuks Facebooki uudislugude vahendamise eest maksma. Mõlemad pooled süüdistasid teineteist kodanike pantvangi võtmises ning ähvardasid teineteist sanktsioonidega. Arvamusi selle kohta, mis on õige ja mis vale, on mitmeid, kuid antud kähmlus on ilmselt vaid eelmäng paljudele tulevastele konfliktidele.

Valitsused üle maailma on seisukohtadel, et sellised tehnoloogiahiiud nagu Facebook ja Google õõnestavad avalikku heaolu, kuritarvitades oma mõjuvõimu, lastes vohada vihakõnel ja valeinfol. Seda mitte ainult Austraalias, vaid ka Suurbritannias, Ameerika Ühendriikides ja Euroopa Liidus – kõikjal plaanitakse neid vastutusele võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles