Bideni eesmärk: aastal 2030 on USAs müüdavatest autodest pooled elektriautod (1)

Copy
Ford Mustang Mach-E elektriauto laadimispesa.
Ford Mustang Mach-E elektriauto laadimispesa. Foto: Rebecca Cook

USA president Joe Biden seab eesmärgiks, et pooled Ühendriikides müüdavad autod oleks aastaks 2030 nullemissiooniga, teatas Valge Maja.

«President allkirjastab täitevkorralduse, milles seatakse ambitsioonikas uus eesmärk teha pooled uued sõidukid 2030. aastaks nullemissiooniga sõidukiteks, nende seas täiselektrilised, hübriidsed või kütuseelemendiga elektrisõidukid,» teatas Valge Maja.

Korraldus seab eesmärgiks tõrjuda Hiina sellest konkurentsist välja ja lahendada kliimakriis. See on Bideni järjekordne samm lõdvendada Donald Trumpi ajal karmistunud keskkonna- ja kliimakaitse regulatsioone.

USA autotootjate Fordi, General Motorsi ja Stellantise hinnangul on see eesmärk saavutatav. Algatust kiitsid ka tootjad nagu BMW, Honda, Volkswagen ja Volvo, mille elektrisõidukeid peetakse USA konkurentide omadest arenenumaks.

Plaani toetab ka üks Ameerika suuremaid ametiühinguid United Auto Workers (UAW). «UAW liikmed on alati valmis elektriautosid ja -kaubikuid ning nende akusid ehitama,» ütles ametiühingu juht Ray Curry. «Meie liikmed on Ameerika salarelv selle üleilmse võidujooksu võitmiseks.»

Ehkki 50 protsendi eesmärk ei ületa paljude USA tootjate seni seatud eesmärke, on plaan siiski ambitsioonikas, kuivõrd üleminek elektriautodele on riigis aeglasem kui näiteks Hiinas või Euroopas. Kui Euroopas moodustavad elektriautod uute autode müügist kümme protsenti, siis Ühendriikides vaid alla kahe protsendi, teatas Rahvusvaheline Energiaagentuur.

Biden plaanib karmistada ka kütusetarbimise ja emissiooni reegleid, mida tema eelkäija ajal järsult lõdvendati.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles