Lõuna-Korea piirab seadusega Google'i ja Apple'i maksesüsteeme

Copy
Lõuna-Korea rajab teed äpimaksete monopoli murdmiseks.
Lõuna-Korea rajab teed äpimaksete monopoli murdmiseks. Foto: ANNEGRET HILSE

Lõuna-Korea parlament keelas teisipäeval Apple'il ja Google'il sundida rakenduste arendajail kasutada tehnoloogiahiidude endi maksekeskkondi, kuulutades tulukad App Store'i ja Play Store'i operatsioonisüsteemid ebaseaduslikuks.

Seaduse vastuvõtmine teeb Lõuna-Koreast esimese suure majanduse, mis loob säärase pretsedendi.

Kolm Ühendriikide senaatorit esitas sel kuul eelnõu, mis samuti vabastaks kauplemi e tehnoloogiafirmade haardest, ka Euroopas on päevakorral regulatsioon, mis sunniks Apple'i App Store'ile alternatiive võimaldama.

Apple ja Google on üleilmse kriitika all selle eest, et võtavad oma maksesüsteemide kaudu rakenduste kaudu käivast müügist kuni 30-protsendilist vahendustasu.

Lõuna-Korea algatust on nimetatud Google'i-vastaseks seaduseks, mis annab kasutajaile valiku maksete pakkujatest, võimaldades nii mööda minna poeomaniku määratud tasudest.

Pretsedent teistele riikidele

«See seadus loob kindlasti pretsedendi teiste riikide jaoks ja äppide arendajate ja sisuloojate jaoks kogu maailmas,» ütles AFP-le Kang Ki-hwan Lõuna-Korea mobiilse interneti ühendusest.

Aasta lõpus kavatseb Google rakendada üleilmse nõude, et arendajad kasutaksid rakendusesiseste ostude jaoks tema maksesüsteemi, mille puhul kehtiks samuti teatud tasemest alates 30-protsendiline vahendustasu.

Otsus pani kihama Lõuna-Korea veebikunstnikud ja loovisikud, kes süüdistasid Google'it võimu kuritarvitamises. Nad asusid uue seaduse vastuvõtmist innukalt toetama. «Ilma selle seaduseta hävitatakse meie töökeskkond, kus loojatele on tagatud nende panusele vastav tasu,» ütles Lõuna-Korea veebitööstuse liidu juht Seo Bumgang AFP-le.

Apple ja Google on väitnud, et komisjonitasu on õiglane hüvitis turvaliste turgude rajamise eest, kus arendajad saavad jõuda inimesteni kogu maailmas.

Kaks tehnoloogiahiidu võimutsevad Lõuna-Korea suurel ja hästi arenenud veebiäppide turul. Google'i Play Store'i tulu ulatus Souli teadusministeeriumi hinnangul 2019. aastal kuue triljoni wonini (umbes 4,4 miljardi euroni). Apple'i App Store'i käes oli samal ajal 24,4 protsenti kogu rakenduste poodide müügist Lõuna-Koreas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles