Eestlased lõid kiirtesti tõendite väljastamiseks uue veebirakenduse

BNS
Copy
Välismaalt saabuvate inimeste Covid-19 kiirtestimine Tallinna lennujaamas
Välismaalt saabuvate inimeste Covid-19 kiirtestimine Tallinna lennujaamas Foto: Sander Ilvest

Eesti ettevõte Certivo OÜ lõi veebirakenduse Linnaluba, mis võimaldab kiiresti väljastada ja kontrollida Covid-19 kiirtesti tõendeid.

Rakendus Linnaluba on teadaolevalt esimene digitaalne keskkond, mis pakub tervishoiuasutustele, apteekidele ja ürituste korraldajatele võimalust väljastada kiirtesti sertifikaate. Testi tulemus saadetakse testitava telefonile hetkega ning selle kontrollimiseks piisab telefoni kaamera suunamisest testitud inimese telefonis olevale QR-koodile. Rakendus on testitavatele tasuta.

Linnaluba võimaldab verifitseerida kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides välja antud ja Euroopa Liidu standardile vastavaid digitaalseid Covid-tõendeid – nii immuniseerimis-, läbipõdemis- kui ka testi tõendit.

Väljastatud sertifikaati saab kasutada kõikjal, kus kehtib koroonatõendi nõue ning samuti saavad seda kontrollida kõik teenusepakkujad või ürituste korraldajad.

Üks Linnaloa esimesi kasutajaid oli õendusettevõte Pereõde OÜ, kes teeb nii koroona vastu vaktsineerimisi kui ka kiirtestimisi. Nende jaoks on Linnaloa rakendus hea lahendus suurüritustel inimeste testimiseks ja pääslas kontrollimiseks.

«Tänase kiirtestimise süsteemi suurim miinus on see, et testija on testitavaga mitu korda kontaktis ka pärast testi tegemist – tihti tullakse juba varsti küsima testi tulemust ja kui seda veel ei ole, siis tullakse uuesti, et testitulemus paberil kätte saada. Keerulises olukorras on ka ürituste korraldajad, kuna tõendeid tuleb kontrollida massiliselt ning see on ajakulukas,» ütles Pereõde juhatuse liige Aivar Koppas.

Linnaloa turundus- ja kommunikatsioonijuhi Markus Trei sõnul saadab nende rakendus testitulemuse inimese telefonile kohe, kui tulemus teada ning seda saab kasutada igal pool, kus testimine nõutud.

«Lisaks sertifikaatide väljastamisele oleme loonud ka koroonatõendi kontrolli rakenduse ning seda saab kasutada igas nutitelefonis. Kontrollsüsteem toimub sekunditega ning lihtsustab oluliselt kontrollkohustusega ettevõtte tööd,» lisas Trei.

Peale tervishoiuasutuse või apteegi poolt sertifikaadi väljastamist on Linnaloa kaudu loodud sertifikaat kehtiv järgnevad 48 tundi.

Üritustel kohapeal tehtud juhendatud testimise tulemusena välja antud sertifikaat annab loa osaleda üksnes sellel konkreetsel üritusel.

Mõlemal juhul vastab väljastatud sertifikaat terviseameti nõuetele ning sisaldab lisaks ka unikaalset QR-koodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles