Toyota pumpab elektriautode akude arendusse 11,4 miljardit eurot

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Toyotal on plaanis pakkuda järgmisel aastal täiselektrilist mudelivalikut.
Toyotal on plaanis pakkuda järgmisel aastal täiselektrilist mudelivalikut. Foto: Thomas Peter

Toyota teatas teisipäeval, et kavatseb 2030. aastaks panustada akude ja akutoitesüsteemi arendamiseks üle 13,5 miljardi dollari (11,4 miljardit eurot), et saavutada järgmise kümnendi jooksul juhtpositsioon selles võtmetähtsusega autotehnoloogias.

Maailma suurim autotootja, kes on populaarse Priusega hübriidautode teerajaja, teeb kiireid samme, et pakkuda järgmisel aastal oma esimest täiselektrilist mudelivalikut, vahendab Financial Times.

Toyota teatas, et kavatseb vähendada oma akude hinda 30 protsendi võrra või isegi rohkem, ning töötab kasutatavate materjalide ja elementide ülesehituse kallal.

Ettevõte on ka tahkisakude masstootmise esirinnas. Sel valdkonnal on potentsiaali tuua kaasa suuri muutusi autotööstuses, sest need on energiatihedamad, kiiremini laetavad ja vähem tuleohtlikud. Eduka arendamise korral võiksid need asendada vedela elektrolüüdiga liitium-ioonakusid.

Tahkete akude masstootmise püüdlused on seni siiski takerdunud, sest selliste akude tootmine on kallis ja need kipuvad kasutamise ajal paisumise ja kokkutõmbumise tõttu pragunema. Toyotal on plaanis kasutada tahkisakusid ka hübriidelektrisõidukites, näiteks Priuses, ütles firma.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles