Eesti tarkvaraettevõtte juht: IT-ettevõtetes on asjalikele inimestele lõputult ruumi

Eero Tohver
, Uptime'i tegevjuht
Copy
Eero Tohveri sõnul sobitub Poola nende strateegia ja kasvuvisiooniga väga hästi.
Eero Tohveri sõnul sobitub Poola nende strateegia ja kasvuvisiooniga väga hästi. Foto: Tairo Lutter

IT-sektoris valitsev tööjõupuudus ei ole enam kellelegi üllatus ning näib, et see on muutumas osaks uuest normaalsusest, ütleb tarkvaraettevõtte Uptime tegevjuht Eero Tohver.

Erinevate ennustuste kohaselt asub järgmise kümne aasta jooksul IT-firmadesse tööle tuhandeid, kui mitte kümneid tuhandeid inimesi ning mida aeg edasi, seda rohkem tekib siinsele turule ka uusi ettevõtteid, kes neid erioskustega arendajaid, projektijuhte või muid töötajaid enda ridades näha sooviks.

Maailm on muutumas järjest tehnilisemaks – on tänapäevases telefonis rohkem tehnoloogiat kui arvutis, mis saatis inimesed kuule – ning see tähendab, et järjest enam on ka vaja tarkvara, mis kõike seda tehnilist kontrolliks. Niisamuti on alaliselt arenemas ärimaailm, protsessid on muutumas digitaalsemaks ning üha parema efektiivsuse saavutamiseks toimub pidev automatiseerimine. Kõige selle jaoks on aga tarvis pädevaid inimesi, kes paberil kirja pandud ideed reaalsuseks muuta suudaks.

Uute vajaduste tekkimise kõrval tuleb ka tähele panna, et juba tehtav on muutumas järjest suuremaks ja keerulisemaks. See tähendab, et paljud ettevõtted, kes on aastate jooksul juba hoogsalt erinevate digilahenduste poole liikunud, ootavad neist nüüd veel rohkemat. See toob kaasa täiendavad arendusmahud ning veelgi suurema vajaduse erioskustega inimeste leidmiseks. Niisamuti jõuavad iga päev mitmed varem loodud lahendused oma eluea lõppu ning nende asemele tuleb hakata looma uusi infosüsteeme, mis vastaks tänapäevastele nõudmistele.

Soodne keskkond arendajatele

Kõik eelnev on loonud väga soodsa keskkonna arendajatele ning teistele IT-sektoris tegutsevatele spetsialistidele. Ühelt poolt võivad valdkonnast huvitatud inimesed kindlad olla, et pühendades täna aega ja vaeva õppimisele, jagub tööpõldu veel kümneteks aastateks. Kuigi võib kohata paljusid, kes arvavad, et parim aeg IT-teemadega tegelema hakkamiseks oli viis või seitse aastat tagasi, siis reaalsus on märksa teistsugune.

Arvestades IT-maailma jätkuvat kasvupotentsiaali ning selgelt tasakaalust väljas nõudluse-pakkumise suhet tööturul, on kõige parem aeg sektorisse sisenemiseks täna, aga ka homme ning kahe aasta pärast. Võib olla võrdlemisi kindel, et kui hakata täna omal käel arendamist õppima, asuda õppima kõrgkooli, või liituda mõne tuntud ümberõppeprogrammiga, ei ole põhjust karta, et töö enne otsa saab kui huvilise oskused on jõudnud tasemele, kus ta saaks sektoris kaasa lüüa.

IT-sektori kiire kasv ning pidevalt valdkonnaga liituvad uued inimesed on positiivseks arenguks ka juba tükimat aega valdkonnas tegutsevate töötajate jaoks. Ühelt poolt tähendab pidevalt uute ja järjest keerukamate süsteemide vajadus seda, et alati on võimalik õppida midagi uut, proovida kätt uute tehnoloogiatega ning leida lahendusi probleemidele, millega pole varem olnud võimalik kokku puutuda, hoides seega töö alati huvitava ja väljakutseid pakkuvana.

Teiselt poolt toob iga tiimiga liituv uus inimene meeskonda värskeid mõtteid, uued ideed ja uudsed lähenemised, millest õppida ja mille abil enda oskuseid veelgi edasi arendada. Kui traditsioonilisemas sektoris võib värskelt tiimiga liitunud noorliige olla surutud pelgalt õpipoisi rolli, siis IT-ettevõtetes on inimestel võimalik juba esimesest päevast välja tulla oma ideede ja lähenemistega – kui meeskond näeb mõtetel jumet, rakendatakse need ka tööprotsessi ning kõik saavad proovida midagi uut.

Tuleb leida oma väärtuspakkumine

IT-tööturul valitseva keeruka olukorra juures tasub ka meeles pidada, et see probleem ei esine vaid Eestis, vaid sarnases olukorras on pea kõikidel turgudel tegutsevad ettevõtted – asjalikke ja osavaid inimesi on alati tarvis rohkem, kui tööturul saadaval on ning kõik ennustused näitavad, et tulevate aastate jooksul on olukord veelgi keerukamaks muutumas.

Uptime tegutseb lisaks Eesti turule ka Taanis, Poolas, Norras ning Šveitsis ning näeme neid turutrende selgelt ka ise. Heaks näiteks on siinkohal Poola, mis veel aastaid kümme tagasi oli Lääne- ja Põhja-Euroopa IT-ettevõtete jaoks suuresti rakendamata potentsiaali ning koduturust soodsama tööjõuga riik, kuhu rajada arenduskeskuseid ning harukontoreid. Tänaseks on aga ka Poola IT-turg kiirelt arenenud ning pädevaid inimesi tuleb sealgi tikutulega taga otsida ja luua väärtuspakkumine, mis inimesi päriselt kõnetab.

Seetõttu oleme nii Eestis, Poolas kui ka kõikidel teistel oma koduturgudel selgelt mõistnud, et vaid kõrge palga pakkumisest talendi meelitamiseks enam ei piisa ning igakuiselt pangakontole laekuva summa kõrval kaaluvad inimesed tööandja valimise juures järjest hoolsamalt ka ettevõtete kultuuri, pehmemaid väärtuseid ning laiemaid hüvesid. Seejuures on iga inimene erinev ja otsib veidi erinevat väärtustepaketti, seega on ka selge, et erinevatele inimestele sobivad erinevad tööandjad.

Seetõttu kujundab iga ettevõte ka enda eripäradega kooskõlas oleva väärtuspakkumise, mis mõne firma puhul tähendab pilvelõhkujast vaadete pakkumist, teise puhul igapäevaseid sushi-lõunaid. Uptime’is oleme oma ligi 30-aastase kogemuse toel näinud, et kõige pikemaajalised ning edukamad töösuhted õnnestub luua, kui pakkuda oma ala ekspertidele stabiilsust, arenemisvõimalusi, otsustus- ja vastutusvabadust ning paindlikku ja nende soove arvestavat töökorraldust. Kõik muu ilus ja särav seal juures on muidugi toeks, kuid kui need fundamentaalsed väärtused jäävad vajaka, on keeruline ehitada ka rõõmsameelset ja oma tööd nautivat kollektiivi.

Eelnev ei tähenda aga mõistagi seda, et pelgalt õige väärtuspakkumise leidmine kohe kõik mured lahendaks – IT-ettevõtete tööpõld on alaliselt kasvamas ning südikatele ja pealehakkamist täis inimestele on ruumi täna, homme ja ka ülehomme. IT-ettevõtted ei saa kunagi valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles