Baltikumi esimene päikeseauto pannakse Marokos proovile (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Solaride päikeseauto 3D mudel
Solaride päikeseauto 3D mudel Foto: Erakogu

Esmaspäeva õhtul startinud Eesti tudengitest koosnev Solaride'i esindustiim jõudis Marokosse. Peatselt on oodata ka päikeseautot, mis läbib haagises ca 5000 km maismaad mööda. Meeskonna eesmärk on viiepäevasel testvõistlusel saada väärtuslikke kogemusi 2023. aasta päikeseautode võistluseks Austraalias.

Solaride hakkab testima Baltikumi esimest päikeseautot 25.–29. oktoobrini kestval päikeseautode mõõduvõtul – Solar Challenge Morocco 2021 (SCM). SCM võistluse raames plaanitakse koguda väärtuslikku infot auto kohta, et seejärel jätkata Eestis arendustöödega. Võistluse distants on ligikaudu 2500 km, mille tingimused panevad proovile tudengite vaimse ja füüsilise poole ning näitavad, kuidas auto reageerib.

Solaride'i tegevjuhi Kristel Leifi sõnul on Marokost saadavad kogemused hindamatud kogu tiimi jaoks. «Maroko ekstreemsed tingimused annavad esmase sissevaate, mis meid 2023. aastal Austraalias ülemaailmsel päikeseautode võistlusel Bridgestone World Solar Challenge võivad ees oodata. Need on kogemused, mida raamatust ei leia, vaid tuleb ise omandada ja läbi teha. Austraalia võistlusel ei ole ruumi eksimusteks ning sinna minnakse jahtima poodiumikohta,» selgitas Leif.

Solaride'i meeskond.
Solaride'i meeskond. Foto: Tiit Liivik

Lähipäevadel on plaanis teha juba testsõite ning uuel nädalal pannakse auto proovile võistlusdistantsidel.

Solaride’i projekt sündis 2020. aasta alguses, kui tudengid otsisid ülikoolis õpitud teadmistele praktilist väljundit ning jõudsid pöörase väljakutseni – ehitada tänavakõlblik päikeseauto. See on tehniliselt keerukas ülesanne, mis annab võimaluse panustada aastakümneid paigal tammunud transpordisektori jätkusuutlikumaks muutmisse.

Praegu kuulub Solaride’i meeskonda 70 aktiivset tudengit erinevatest Eesti ülikoolidest. Tudengitele pakuvad mentoritena tuge tehnoloogiamaastikul tuntud tegijad, nagu Priit Salumaa, Tõnu Samuel, Kristjan Maruste, Markus Järve, Tõnis Väli jt.

Solaride’i peasponsor on Eesti riik koostöös Tehnopoliga. Suursponsorid on Magnetic MRO, Auve Tech, Tartu linn ja City Motors. Lisaks toetavad projekti kõik Eesti kõrgkoolid ning paljud teised ettevõtted.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles