Investoritel on Facebookiga haugi mälu (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Facebooki endine töötaja Frances Haugen tõi avalikkuse ette kümneid tuhandeid ettevõttesiseseid dokumente, mis põhjustas sotsiaalmeediaettevõtte ajaloo suurima skandaali.
Facebooki endine töötaja Frances Haugen tõi avalikkuse ette kümneid tuhandeid ettevõttesiseseid dokumente, mis põhjustas sotsiaalmeediaettevõtte ajaloo suurima skandaali. Foto: Henry Nicholls

Oma 17-aastase ajaloo jooksul on Facebooki saatnud skandaalide lained, kuid investoreid pole need eriti häirinud, ja kui on, siis lühiajaliselt. Igatahes Facebooki suhtes kipub investorite mälu lühike olema.

Juba mitu nädalat tegeleb sotsiaalmeediagigant oma suurima kriisiga alates 2018. aastast. Toona puhkes nn Cambridge Analyticsi skandaal, kui selgus, et Trumpi heaks töötanud poliitiline konsultatsioonifirma kasutas Facebookilt saadud andmeid suhtlusportaali klientide kohta.

Siis reageeris aktsia hind enam kui 40-protsendilise langusega 2018. aasta lõpuks, kuid pool aastat hiljem oli aktsia hind suurema osa langusest juba tagasi teinud.

2019. aastal määras USA valitsus Facebookile Cambridge Analyticsiga seotud pattude eest viie miljardi dollari suuruse trahvi. Kaks nädalat pärast trahviuudist oli aktsia hind langenud kaheksa protsenti, aga aasta lõpus oli aktsia hind rekordtasemel ning aastaga oli väärtpaber kallinenud tervelt 55 protsenti.

Nüüdset skandaali on hakatud nimetama «Facebooki paberiteks» ja see on ettevõtte vaieldamatult kõige tõsisem katsumus, kuid Facebooki aktsia hind on sellegipoolest endiselt aasta algusega võrreldes enam kui kümnendiku võrra kõrgem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles