Prantsusmaa trahvis Google’it ja Facebooki küpsiste eest 210 miljoniga

Copy
Facebook ja Google.
Facebook ja Google. Foto: LEON NEAL/Scanpix

Prantsuse andmekaitseamet CNIL trahvis Google’it ja Facebooki 210 miljoni euroga küpsiste eest, mida kasutatakse kasutajate andmete jälgimiseks, teatas neljapäeval ametkond.

Google’ile määratud 150 miljoni eurone trahv on CNILi jaoks seni suurim, ületades varasemat saja miljoni eurost küpsistega seotud trahvi, mis määrati firmale detsembris 2020.

Facebooki trahviti 60 miljoni euroga. «CNIL on teinud kindlaks, et veebilehed facebook.com, google.fr ja youtube.com ei luba kasutajatel küpsiste kasutamisest loobuda sama lihtsasti, kui sellega nõustuda,» teatas järelevalveamet.

Platvormidel on kolm kuud aega oma tavasid muuta, misjärel hakkab kehtima trahv 100 000 eurot päevas, lisas CNIL.

Google kinnitas AFP-le, et muudab oma praktikat. «Vastavalt internetikasutajate ootustele oleme pühendunud muudatuste rakendamisele, aga ka lähedasele koostööle CNILiga seoses selle otsusega,» teatas firma.

Küpsised on väikesed andmejupid, mis paigaldatakse kasutaja seadmesse, kui nad mingit veebilehte külastavad, lubades veebibrauseril kasutaja tegevuse kohta infot talletada.

Google’i ja Facebooki jaoks on see äärmiselt tulus viis isikupärastada reklaame, oma peamist käibeallikat.

Euroopa Liit võttis 2018. aastal vastu määruse, millega nõuti internetifirmadelt, et nad küsiksid küpsiste kasutamiseks kasutaja otsest nõusolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles