ID-tarkvara sai uue versiooni, vana Windowsit enam ei toetata

tehnika.postimees.ee
Copy
Uue ID-tarkvara suurim muudatus on vanemate operatsioonisüsteemide mittetoetamine.
Uue ID-tarkvara suurim muudatus on vanemate operatsioonisüsteemide mittetoetamine. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigi infosüsteemi amet avaldas 20. juulil ID-tarkvara uue versiooni (2022.6), mille suurim muudatus on toe lõppemine Windowsi 32-bitistele operatsioonisüsteemidele.

Uus ID-tarkvara ei toeta enam Windows 8.1, Windows Server 2012 R2 ja Windowsi 32-bitiseid operatsioonisüsteeme. Tugi lõpeb peamiselt ühel põhjusel: nendele operatsioonisüsteemidele ei arendata enam hädavajalikke tarkvarakomponente ning see mõjutab ka ID-tarkvara toimimist.

Otsust toetas RIA andmetel ka kasutajate statistika. Alla ühe protsendi inimestest kasutas veel ID-tarkvara nende vananenud operatsioonisüsteemidega. Toe kadumine tähendab seda, et RIA ei testi, kas ID-tarkvara töötab mainitud operatsioonisüsteemides tõrgeteta ega arenda nendele süsteemidele ka uusi versioone. Samuti ei saa probleemide korral enam kasutajatugi aidata.

Neile, kes veel nimetatud operatsioonisüsteeme kasutavad, soovitab RIA ID-tarkvara kasutamiseks uuendada arvuti tarkvara ja minna üle 64-bitisele versioonile. ID-tarkvara poolt toetatud operatsioonisüsteemide nimekiri on leitav aadressilt veebilehelt id.ee.

Kui aga operatsioonisüsteemi uuendamine pole kohe võimalik, saab digiallkirjastamiseks kasutada nutiseadmetele loodud äppi nimega RIA DigiDoc. RIA DigiDoci äpiga saab dokumente allkirjastada, digiallkirjade kehtivust kontrollida, dokumente krüpteerida ja dekrüpteerida. Samuti saab äpiga allkirjastatud faile mobiilis avada, salvestada ja jagada. RIA DigiDoci äpi kohta saab rohkem lugeda siit.

ID-tarkvara (versioon 2022.6) peamised uuendused ja muudatused

  • Lisandub Ubuntu 22.04 ID-tarkvara tugi
  • Lõpeb Windows 8.1 ja Windows Server 2012 R2 tugi
  • Lõpeb Windows 32-bit operatsioonisüsteemi tugi
  • Eemaldatakse DigiDoc4 kliendist võimalus eesti.ee e-posti suunata ja suunamisi vaadata, sest seda saab mugavamalt teha eesti.ee portaalis
  • Lisanduvad ekraanilugerite täiendused ja parandused
  • Komponentide uuendused ja veaparandused

Täpsema info ID-tarkvara muudatuste kohta leiab siit.

ID-tarkvara värskeima versiooni saab alla laadida veebilehelt id.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles