FOTOD ⟩ ABB paneb Tallinna külje all oleva tehase käima päikeseenergiaga

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: ABB

Eesti tööstusettevõtete jaoks on kallis elekter mõjunud konkurentsi kahjustavalt, kuid selle vastu saab midagi ka ise ära teha näiteks rohelist elektrit tootma hakates. ABB seda teebki ning kattis nüüd Jüris tehase kõrval oleva platsi päikesepaneelidega.

ABB Jüri tehnoloogialinnakus värskelt valminud päikesepark hakkab rohelise energiaga varustama mootorite ja generaatorite tehast, kus valmistatakse koostöös Soome tehasega kogu ABB grupi kõige efektiivsemaid generaatoreid ja mootoreid.

Päikesepark asub ABB Jüri tehnoloogialinnaku südames 5000 ruutmeetril ning koosneb kuuest jaamast ja 820 paneelist.

Päikesepargi võimsus on 330 kW ning see katab ligi 6 protsenti mootorite ja generaatorite tehase energiavajadusest.

Seni on ABB tehaste töö tagamiseks ostnud 100% rohelist ehk taastuvatest energiaallikatest toodetud elektrit, kuid oma tootmise rajamisega vähendatakse süsinikujalajälge rohkem.

Foto: Foto: ABB

"Päikesepargi rajamine on osa ABB jätkusuutlikkuse strateegiast ja täidab ka efektiivsuse eesmärki, sest praegu Euroopas valitsevas energiaturu olukorras on investeeringu tasuvusaeg kahanenud poole lühemaks," ütles ABB mootorite ja generaatorite üksuse juht Antti Liedes.

"ABB äri Eestis ning mootorite ja generaatorite tehas on kasvamas, niisamuti turunõudlus efektiivsete mootorite ja generaatorite järele. Investeering päikeseparki toetab meie eesmärki mootorite ja generaatorite tehase tootmist kasvatada," rõhutas ta.

Foto: ABB

"Euroopa energiaturu olukord paneb turuosalisi veelgi rohkem efektiivsuse võimalusi otsima ning tõsi on, et tööstusseadmete energia optimeerimises saab veel palju ära teha. Praegu on vaid 23 protsenti tööstuses kasutatavatest mootoritest optimeeritud ehk sagedusmuunduritega varustatud," rääkis Liedes.

Lisaks äsja avatud päikesepargile on ABB Jüri tehnoloogialinnakus päikesepaneelid ka sagedusmuundurite tehase katusel, mis on paigaldatud ligi kümme aastat tagasi. Järgmise sammuna tahetaksegi kaardistada võimalused mootorite ja generaatorite tehase katusele päikesepargi rajamiseks, et ise toodetud roheenergia osa tehase elektritarbimises suureneks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles