Levi kogu planeedil: uus nutitelefon saab kahepoolse satelliit-sõnumiside toe

tehnika.postimees.ee
Copy
Cat´i ja Motorola telefonidele tuleb järgmise aasta alguses võimalus saata ning vastu võtta sõnumeid satelliidi kaudu, seega leviala laieneb peagi üle kogu maailma.
Cat´i ja Motorola telefonidele tuleb järgmise aasta alguses võimalus saata ning vastu võtta sõnumeid satelliidi kaudu, seega leviala laieneb peagi üle kogu maailma. Foto: kaader videost / Bullitt Group

Briti nutiseadmete tootja Bullitt Grupp, kelle brändiks on nutitelefonid Cat ja Motorola, tutvustas koostöös maailma juhtiva kiibitootjaga MediaTek maailma esimest nutitelefoni, mis kasutab kahesuunalist satelliitsõnumisidet. Nutitelefon koos satelliiditeenusega saab kasutajale kättesaadavaks 2023. aasta esimeses kvartalis, pakkudes ka esialgu tasuta SOS hädaabisõnumite saatmise võimalust.

Bullitt ja MediaTek on uue lahenduse koostöös välja arendanud viimase 18 kuu jooksul ja see annab otseühenduse satelliitidega Bullitti järgmise põlvkonna 5G-nutitelefonides. Bullitt kasutab selleks esimesena MediaTek 3GPP NTN (Non-Terrestrial Network) kiibistikku.

Seadme tarkvara viib telefoni satelliitühendusele üle ainult siis, kui mobiilivõrk ja WiFi pole kättesaadav. Satelliidiga ühenduse loomiseks ja sõnumi saatmiseks kulub ligikaudu kümme sekundit.

Bullitt Grupi kaasasutaja Richard Wharton selgitas uue teenuse toimimist: «Üle maailma kaotavad mobiilikasutajad ühenduse kümneteks miljarditeks tundideks aastas. Me kõik oleme kogenud mobiililevi kadumist. Sõltuvalt olukorrast võib see tähendada ebamugavust, frustratsiooni, ärevust või isegi elu kaotust.

Oleme pikka aega teadnud, et lahendus peitub satelliitsides kui nähtamatus ja sujuvas lahenduses, kuid see tähendab ka suurt tehnoloogilist väljakutset. MediaTeki ja Bullitti kaks aastat kestnud partnerluse tulemusena saavadki meie võrguteenuste pakkujad kõige kiiremal ja lihtsamal viisil oma klientidele täielikku meelerahu pakkuda.»

MediaTeki asepresident ja juhtmevaba kommunikatsiooni valdkonna juht JC Hsu lisas: «See koostöö on pühendunud 3GPP NTN standardi arendusele, mis ühendab mobiilivõrgu ja satelliitside ühes seadmes. Oleme loonud esimese kahesuunalise satelliitsõnumiside tehnoloogia, mis tavakasutajale kättesaadavaks saab.»

Lisaks sõnumisidele, mille hind pole veel teada, saavad kõik kasutajad saata ka SOS-hädaabisõnumeid, mis on esimese 12 kuu jooksul tasuta teenus. Sarnane teenus on USAs saadaval ka Apple´i iPhone 14 telefoniseeriale, kuid ühepoolselt – kasutajalt päästeteenistusele. Samuti on satelliitsõnumite lahenduse arendamisest teada andnud Hiina tootja Huawei. Järgmise põlvkonna Google´i operatsioonisüsteemil Android 14 tuleb sisseehitatud satelliitside tugi, mida saab kasutada, kui telefon seda toetab.

Millised saavad olema uued telefonimudelid, mis satelliitsõnumeid toetavad, pole veel teada. Bullitt Group omab telefonide Cat ja Motorola kaubamärke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles