Võõra konto kasutamisest suhtlusportaalis saab kuritegu

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhtlusportaal Orkut.com
Suhtlusportaal Orkut.com Foto: Internet.

Justiitsministeerium saatis täna kooskõlastusringile eelnõu, millega muutub kuriteoks teise isiku identiteedi ebaseaduslik kasutamine.


Justiitsministeeriumi nõuniku Markko Künnapu sõnul praeguste seaduste kohaselt identiteedivargus karistatav ei ole, kuid vajadus täiendava kaitse järele selles vallas on tekkinud küll.

Künnapu sõnul on eelnõu järgi teise isiku identiteedi volituseta kasutamise ehk identiteedivarguse puhul kuriteoga tegemist siis, kui ilma nõusolekuta teise isikuna esinemise tulemusena on teise inimese õigustele või huvidele kahju tekitatud või see on toime pandud muu kuriteo varjamiseks.

Künnapu selgitas, et identiteedivargused võivad isikule suurt moraalset kahju tekitada. «Oluline on siia juurde märkida, et selliste juhtumite arv suureneb pidevalt nii Eestis kui mujal maailma,» rõhutas Künnapu. «Seetõttu ongi isiku õiguste suhtes seaduses täiendav karistusõiguslik kaitse vaja ette näha.»

«Olukorrad, kus keegi oma tumedate tegude tegemiseks täiesti võõra inimese identiteeti kasutab, ei kuulu sugugi vaid krimifilmide valdkonda, vaid paraku täna reaalsuseks ka Eestis,» sõnas Künnapu.

«Ning sellises olukorras, kus mõni tegelane on teise isiku maine kahjustamise eesmärgil kasutanud võõrast identiteeti ning tekitanud selle õigele omanikule mittevaralist kahju, on kannatanud isikul väga sageli raske enda mainet taastada või selgitada, et tema ei olnud tegelikult ühe või teise tegevuse taga.»

Samuti muutub karistatavaks eelpool nimetatud eesmärgil identiteeti puudutavate andmete edastamine ja nendele juurdepääsu võimaldamine.

Näiteks toob Künnapu siinkohal ka Eestis aset leidnud juhtumeid, kus keegi teeb teise inimese isikuandmeid ja fotosid kasutades konto suhtlusportaalidesse ning esineb seal siis selle teise isikuna.

«Läbi taoliste n-ö libakontode siis esinetakse selle teise isikuna ning kahjustatakse tegeliku isiku mainet, huve või õigusi,» selgitas Künnapu. «Samuti kuuluksid siia alla juhtumid, kus keegi avaldab teise isiku nimel solvavaid ja laimavaid artikleid või peab teise isiku nimel solvava ja laimava sisuga blogi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles