Starman: digi-tv ei eelda alati digiboksi

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smart TV.
Smart TV. Foto: Mihkel Maripuu

Paljud televaatajad arvavad ekslikult, et digitelevisioonile üle minnes on alati vaja koju hankida digiboks, aga see ei ole nii, selgitab Starmani tehnikadirektor Hanno Liiva.


«Kui kodus on paari aasta vanune televiisor, on see suure tõenäosusega juba digiTV valmidusega. See tähendab, et teler sisaldab digituunerit ehk sisseehitatud digiboksi ning eraldi digiboksi soetamine pole vajalik. Küll on aga vaja osta kaardimoodul, kuhu saab sisestada teenusepakkuja antud vaatajakaardi. See seade muudab krüpteeritud telekanalid teleri jaoks arusaadavaks,» selgitas Liiva.

Kaardimoodul ühendatakse digiteleri Common Interface nimelisse pesasse ning see töötab nii tavaantenniga vaadatavas digitelevisioonis ZUUMtv kui ka kaabelvõrgu kaudu toimivas digiTV võrgus.

Digiboksi vajab vaid vanem teler

Eraldi lugu on siis, kui kodus on vanem teler, mis digituunerit ei sisalda ning uut pildikasti soetada pole plaanis. Sellisel juhul on lahenduseks eraldiseisev digiboks. Liiva ei soovita kohe mõne sooduspakkumise ajel suvalisest poest seadet osta. Esiteks võib olla tegemist vanema põlvkonna seadmega, mis ei toeta vajalikku edastusstandardit: kaabli kaudu levivas digiTV võrgus peitub see lühendi DVB-C, õhu kaudu levivas ZUUMtv võrgus aga lühendi DVB-T taga. Soovitav on uurida digiboksi hindu ka oma televisiooniteenuse pakkujalt.

Teenusepakkuja pakub õiget tüüpi digiseadet ning tagatipuks võite boksi saada soodsamalt. Näiteks Starman annab kõigile vähemalt aastase kliendilepingu sõlminutele digiboksi täiesti tasuta. Lisaks on võimalik ka rentida salvestavaid digibokse, mis muidu on hinnalt kallimad.

Nutiteler või 3D?

Kui aga uue teleri soetamine on plaanis, võiks kindlasti osta üliselget telepilti näitava Full HD toega masina. Paari aasta perspektiivis võib osutuda mõistlikuks ka kolmemõõtmelist pilti pakkuva 3D teleri ost, ehkki need on hinnalt täna mitu korda kallimad ning vastavaid telekanaleid täna veel napib.

Suurematele telehuvilistele võib soovitada nutitelekat (Smart TV) ehk interneti toega pildikaste, et poleks oma aega vaja arvutiga jagada. Siis saate teleri vaatamise ajal samaaegselt netis surfata, YouTubest videoid vaadata, MSNis suhelda, Skype’ga kasvõi videokõnesid teha või oma muljeid kohe Facebookis jagada.

Uued nutitelerid ja nende puldid on arenenud niivõrd heaks, et varsti enam koju eraldi multimeediaarvutit vaja polegi. Samas on kõigi uuemate teleritega võimalik ühendada juhtmevaba täisklaviatuur, mis tekstisisestuse veelgi mugavamaks teeb.

Uusimad telerimudelid toetavad juba ka hääle ja liigutuste põhist juhtimist ning näotuvastust teenustesse automaatseks sisselogimiseks, nii et paljud asjad saab korda ajada ilma puldita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles