Autode kliimaseadmed tuleks enne sooja ilma üle vaadata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto kliimaseadet tuleb regulaarselt hooldada.
Auto kliimaseadet tuleb regulaarselt hooldada. Foto: SCANPIX

Soojade ilmade ootuses tasub korralikult üle kontrollida ka oma autode kliimaseadmed, soovitab Eurostauto järelteeninduse juht Meelis Õitspuu.

Õitspuu tuletab meelde, et kuigi kliimaseadme igapäevane kasutamine on lihtne ja probleemivaba, vajab kliimaseade korrapärast hooldamist, et see toimiks tõhusalt ja usaldusväärselt.

«Suletud kliimaseadme ringlussüsteem ei püsi meie kliimatingimustes täiesti hermeetilisena. Isegi uutest seadmetest võib aasta jooksul haihtuda kuni 15 protsenti hädavajalikust külmaainest,» selgitab Õitspuu.

Lisaks peaksid seadme tihendite korralikuks töötamiseks kliimaseade töötama vähemalt ühe korra kuus, aga meie kliimatingimustes see ei õnnestu. Ligi pool aastat on õhutemperatuur siin nullilähedane või alla selle ning kliimaseade lülitub automaatselt välja juba 2-5 kraadi juures.

«Seade on täidetud gaasilise ainega ning kui seadet ei kasutata, siis hakkavad selle tihendid kuivama ja süsteemist hakkab gaasi lekkima. Lisaks soodustavad gaasileket ka suured temperatuurimuutused ning sõidu- ja mootorivibratsioon,» rääkis Õitspuu.

Kui gaasi kogus kliimaseadmes väheneb, siis hakkab kompressor kiiremini tööle ja see omakorda suurendab sõiduki kütusekulu. Külmaainega koos liigub süsteemis ka kliimasüsteemi õli, mis on vajalik liikuvate detailide määrimiseks. Kui korraga on kõrge temperatuur, vähe külmaainet ja vähe kliimaseadme õli, väheneb seadme tööiga Õitspuu sõnul oluliselt.

Õitspuu soovitab:

Kliimaseadet tuleb iga 1,5-2 aasta järel hooldada

Hoolduse käigus eemaldatakse spetsiaalse seadme abil süsteemist külmaaine ning süsteemile tehakse vaakumtest, et leida võimalikke lekkeid. Kliimaseade täidetakse seejärel ettenähtud koguses puhastatud külmaainega, millele on lisatud kliimaseadme õli ja indikaatorainet. Indikaatoraine aitab hiljem avastada väiksemadki külmaaine lekked ja näitab kätte nende täpse asukoha.

Kliimaseadet tuleb igal aastal puhastada

Kliimaseadme aurusti asub sõiduki salongis armatuurlaua sees ning on salongi ventilatsioonisüsteemiga ühendatud. Kui välisõhust pärit tolm ja mustus satuvad aurusti pinnale, tekib soodne keskkond seente ja mikroorganismide arenguks. See on tihti põhjuseks erinevatele allergiatele (mille sümptomiteks võivad olla aevastamine, köha, silmade ärritus). Lisaks tekitab hallitus aurusti seintel ebameeldivat lõhna.

Puhastuse käigus töödeldakse autosalongi ventilatsioonisüsteemi torustik ning kliimaseadme aurusti spetsiaalse baktereid ja hallitust hävitava ainega. Puhastus ei ole tervisele kahjulik ning ei jäta auto ventilatsioonisüsteemi kahjulikke aineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles