Britid lõid päikesepõletuse eest hoiatava indikaatori

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne päevitamine võib põhjustada nahavähki.
Liigne päevitamine võib põhjustada nahavähki. Foto: Caro / Scanpix
Briti teadlased töötasid välja indikaatori, mis hoiatab päevitajaid võimaliku päikesepõletuse eest.

Nimelt muudab seadeldis värvi, kui sellele on langenud teatud hulk UV-kiiri, kirjutab BBC News.

Õhukest indikaatorit, milles UV-kiirte mõjul toimuv keemiline reaktsioon selle värvi muudab, saab kanda näiteks randmepaelana.

Strathclyde’i ülikooli keemiaprofessor Andrew Mills, kelle juhendamisel indikaator loodi, nimetas happetundlikku värvainet, milles UV-kiirte mõjul toimiv reaktsioon värvivahetuse esile kutsub, intelligentseks tindiks.

UV-kiirgust eristavaid ja seda mõõtvaid indikaatoreid on loodud ennegi, kuid Millsi sõnul teeb tema töö eriliseks see, et indikaatorit saab kohandada nii, et see annaks värvust muutes otsekohe märku, kui tekib oht, et päikesekiirgus võib hakata nahka kahjustama.

Värvainele leelist lisades saab indikaatori reageerimisaega reguleerida, sobitades seda niimoodi erinevatele nahatüüpidele.

«Meil on kavas rajada firma, mis teeks sellel tehnoloogial põhinevaid tooteid, näiteks randmepaelu või rõivaesemeid,» lisas Mills. «Meiega on juba ühendust võtnud rida nahahooldusvahendite tootjaid, keda meie tehnoloogia huvitab.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles