Raketiteadlased töötavad sääski tapva laseri kallal

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täissöönud sääsk.
Täissöönud sääsk. Foto: Corbis / Scanpix
USA teadlased, kes veerandsaja aasta eest Nõukogude Liidu rakettide vastaseid lasereid välja töötasid, pühendavad oma praegused jõupingutused sääskede hävitamisele.

Seattle’i äärelinnas asuvas laboris käivad juba mõnda aega katsed, mille käigus sääski täis klaaskastist 31 meetri kaugusel asuv laser iga mõne sekundi tagant ühe vereimeja hävitab, vahendab Wall Street Journal.

«Meil oleks hea meel, kui suudaksime inimese ja sääse jõuvahekorda muuta,» sõnas sääselaseri kallal töötav astrofüüsik Jordin Kare, kelle eelmine töökoht oli Lawrence Livermore’i nimelises laboris, kus on loodud mõned maailma ohtlikemaist relvadest.

Esmapilgul kummalise sääselaseri idee tähtsus seisneb selle potentsiaalses rollis malaariavastases võitluses. Ülemaailmselt on sääsehammustuste kaudu leviv malaaria tõsine probleem, mis nõuab igal aastal ligi miljon inimelu.

Sääselaseri idee kuulub astrofüüsik Lowell Woodile, kes on töötanud koos vesinikpommi ja USA laserkaitse süsteemi looja Edward Telleriga. Oma idee käis Wood välja 2007. aastal Bill Gatesi malaariavastase algatuse käigus peetud ajurünnakul ning juba 2008. aastal tapeti laserit kasutades esimene sääsk.

«Meile meeldib mõelda, et omal ajal andsime me mingi panuse Külma sõja lõppemisse,» sõnas Jordin Kare. «Nüüd püüame osaleda sõjas, mis on tegelikult palju kauem kestnud ja rohkem elusid nõudnud.»

Teadlaste nägemuse järgi võib nende tehnoloogia abil kunagi majade või tervete külade ümber sääsebarjääre rajada või putukaid laseriga varustatud lennukite abil hävitada. Praegu seisavad laseri arendajad küsimuse ees, kuidas kindlustada, et sellega ei saaks kahjustada inimesi ja kasulikke putukaid.

Malaariavastase võitluse suurimad rahastajad on Bill Gates, ÜRO, Suurbritannia ja mittetulundusorganisatsioonid, mis annetavad igal aastal miljardeid dollareid vaktsiinide, ennetusmeetodite ja sääskede tapmise võimaluste arendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles