Margus Allikmaa: aidakem üksteist digiajastusse minekul

, ERR-i juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Allikmaa
Margus Allikmaa Foto: Tairo Lutter / Postimees

ETV ja ETV2 on alates 16. septembrist ka õhulevi kaudu nähtavad HD kvaliteedis ja valitavate subtiitritega. See samm moodsa telerivaatamise suunas on aga hulgale inimestele toonud arusaamatusi ja probleeme.

Aga alustame algusest. Ajaga kaasas käies soovime pakkuda inimestele selliseid teenuseid, mida muu maailm kasutab juba ammu. Valitavate subtiitrite teenus kuulub kaasaegse meedia juurde. On palju inimesi, kes ei vaja subtiitreid või subtiitrid isegi häirivad neid. Nüüd on olemas võimalus neist loobuda. 

Digitaaledastust alustasime seitse aastat tagasi ja juba siis oleksime võinud kasutusele võtta ka valitavate subtiitrite lahenduse, aga toona arvasime, et oleks hea mõned aastad oodata. Uskusime, et inimeste oskused digitaalmaailmas toimetulemiseks paranevad, ja on ka teada, et iga uus digitaalsete seadmete põlvkond on ühtlasi kasutajasõbralikum.

Nüüd, minnes digitaalajastu järgmisse etappi ehk pakkudes vaatajatele valitavaid subtiiitreid, on selgunud mitu tõsiasja.

Esmalt see, et paljudele on oma digiboksi ümberseadistamine ehk kolm kuni neli õigesti valitud klahvivajutust ülemäära keeruline ülesanne. Kahjuks ei ole võimalik pakkuda ka üht ja lihtsat juhist, mida eetri kaudu levitada, sest kasutuses on väga palju erinevaid digibokse. Selle probleemi võib aidata lahendada tehniliselt pisut taiplikum naabrimees, mõni sugulane või oma lapsed, kui hätta jääb vanem inimene.

Tehnilist abitust ei saa kellelegi ette heita, sest telekapultidel on palju klahve, samal ajal tuleb jälgida ekraanil olevaid juhiseid ning lõpuks ei ole klahvid ja juhised alati ka üks-üheses vastavuses. Aga see probleem on siiski ületatav, tuleb ainult leida õige abiline.

Teise grupi hätta sattunuid moodustavad inimesed, kes on soetanud digiboksi, mis vajab tarkvara uuendust, et hakkaks jälle subtiitreid näitama. Siin on tarvis juba arvuti- ja digitaalmaailmas vilunud inimese abi. Kes kunagi on arvuti tarkvara uuendanud, mõne programmi internetist alla laadinud, selle salvestanud mälupulgale ja jaganud seda teistesse arvutitesse, saab hakkama ka digiboksi tarkvara uuendusega.

Kolmandale grupile ei ole kuigivõrd lohutavat öelda, sest nende omal ajal mõnest toidupoest või elektroonikaga kauplevast keldripoest ostetud odava digiboksi võimekus valitavaid subtiitreid taasesitada on pea olematu. Loodetavasti ei ole selliseid digibokse väga palju kasutuses, mõned tuhanded ilmselt siiski (ehkki loogika ütleb, et need peaksid juba ammu olema kasutuskõlbmatud, rivist väljas). Siiski katsume ka nende televaatajate heaks midagi teha - me seadistame omalt poolt subtiitrite resolutsiooni nii madalaks, kui vähegi kannatab. On lootus, et mõned neistki digiboksidest hakkavad siis subtiitreid näitama.

Ja lõpetuseks, kui ikkagi näeme, et probleemid jätkuvad ja nende inimeste hulk, kes oma digiboksiga subtiitriteni siiski ei jõua, jääb märkimisväärseks, läheme ajas tagasi ja võtame kasutusele vana ja töökindla nö sissepõletatud subtiitrite lahenduse.

Kogu eelnev jutt oli mõeldud neile, kes kasutavad õhulevi ja võtavad oma katuseantenniga vastu kuni viit telekanalit. Peagi lisandub valikusse ka kuues telekanal ehk ETV+ ja sellegi kanali tõrgeteta vaatamiseks, õigete subtiitrite lugemiseks või õige helikanali kuulamiseks tuleb digiboksi ja/või telekat taasseadistada. Digitaalmaailmas kogenumad saavad sellega kergesti hakkama, aga vähemkogenud peavad abi paluma. Kutsun kõiki oskajaid vähemoskajaid abistama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles