Eestis on ligikaudu 200 ametlikku droonilennutajat

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Droon
Droon Foto: SCANPIX

Eestis on tänase päeva seisuga saanud 200 inimest endale loa lennutada Eesti õhuruumis mehitamata lennumasinaid ehk droone.

Lennuameti lennuliiklusteeninduse ja lennuväljade osakonna vaneminspektor Kea Toi ütles portaalile kiip, et lennu kooskõlastuse taotlusi on sel aastal olnud umbes 900, kusjuures ühes taotlustes võib olla mitu ala, kus soovitakse lennata.

Toi on varem Postimehele öelnud, et täpsemalt reguleerib droonide lendamist Eestis majandus- ja taristuministri märtsis kinnitatud määrus. Selle kohaselt on mehitamata õhusõiduki käitamiseks vajalik lennuameti ühekordne luba mittekontrollitavas õhuruumis ülalpool 152 meetrist kõrgemateks lendudeks ning alati kontrollitavas õhuruumis ja lennuinfotsoonis.

Ilma lennuameti eriloata ei tohi droone kasutada ka teatud aladel, nagu langevarjuhüpeteks ja motoparaplaani lendudeks reserveeritud piirkonnad ja tundliku faunaga alad.

Kea Toi sõnul väljastab amet ühekordse loa mehitamata õhusõiduki käitamiseks maksimaalse kehtivusega üks aasta.

«Kuid silmas tuleb pidada, et pärast ühekordse loa väljastamist on loa alusel mehitamata õhusõiduki käitamiseks vajalik iga konkreetne lend eeltoodud juhtudel endiselt kooskõlastada, kuna sellega tagatakse, et mehitamata õhusõidukid on teistele õhuruumi kasutajatele teada ning lennuohutus tagatud,» märkis Toi.

Lennuametil kulub lennu kooskõlastamise menetlusele tavapärastel juhtudel vähemalt kolm tööpäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles