Eesti võtab maailmas esimeste seas kasutusele SIM-kaardita mobiilid

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung Eesti suurkliendi müügijuht Risto Leedo
Samsung Eesti suurkliendi müügijuht Risto Leedo Foto: Erakogu

Lõuna-Korea tehnoloogiaettevõte Samsung plaanib juba sel aastal teha Eestis maailmaajalugu ja anda siin käibesse telefonid, millel puudub igasugune vajadus sisestada või vahetada mobiilioperaatorite pakutavaid klassikalisi plastikust SIM-kaarte. 

Tegemist on täiesti uut tüüpi SIM-kaardi standardiga, mis muudab telefoniomanikel teenusepakkujatega liitumise ja nende vahel liikumise märgatavalt lihtsamaks. Täpsemalt käib jutt telefonidesse sisseehitatud SIM-kaardist nimetusega eSIM, mis jääb sinna ka juhul, kui inimene teenusepakkujat vahetab.

Seega kaob igasugune vajadus ühe operaatori SIM-kaardi vahetamiseks ning operaatori vahetamisel saab vajalikud muudatused teha seadmes sätteid muutes – numbriga seotud andmeid hoitakse telefoni turvamoodulis.

«Kõik Samsungi seadmed lähevad tulevikus üle eSIMile. Eesti on nii Baltikumis, Põhjamaades kui kogu Euroopas üks esimesi riike, kes selle standardi lansseerimise ettevalmistamisega hetkel aktiivselt tegeleb,» ütles Samsung Eesti suurkliendi müügijuht Risto Leedo.

Tema andmeil on Põhjamaades teemaga tegelemas kaks ning mujal Euroopas veel üks riik. Teenuse käikulaskmiseks peavad olema valmis nii telefonitootjad kui mobiilside teenuse pakkujad ning selle kallal hetkel Eestis töö mitmel rindel käib.

«Tahame teenusega turule tulla juba teises kvartalis,» märkis Leedo.

Seni pole veel täpselt kokku lepitud, kuidas telefoni või sideoperaatori vahetamine klientide jaoks praktiliselt välja nägema hakkab. Nagu ka see, kas eSIM’il saab kohe alguses olema mobiilID tugi.

Samuti on Eestis ID-tarkvara loov AS Sertifitseerimiskeskus alustanud arendustöid muutmaks inimeste mobiilID-ga identifitseerimise tehnoloogia sõltumatuks SIM-kaardist.

Nimelt on SK lõpusirgel projektiga EX-mID, mille põhieesmärgiks on jõuda selleni, et meil kasutusel olevat mobiilID-d oleks võimalik paremini eksportida. Üheks kindlaks eesmärgiks projekti raames on mobiilID tehnoloogilise lahenduse muutmine selliselt, et tegemist poleks enam konkreetse operaatori SIM-kaardile installeeritud programmiga, ent säiluks sellel olevate andmete kõrge kaitstus. Esmalt vabaneksid kliendid selle tulemusel operaatorite esindustes käimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles