Google haub salaplaani levitamaks 5G internetti päikesedroonidelt

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spaceport America
Spaceport America Foto: New Mexico Spaceport Authority

Tehnoloogiagigant Google on käivitanud salajase projekti nimega SkyBender, mille eesmärgiks on asuda mõne aasta pärast pakkuma uue põlvkonna 5G-sideteenuseid päikesedroonide abil.

Esimesed millimeeterlainealal põhineva interneti katsetused on käimas USA-s New Mexicos asuval kosmodroomil ligi 1400 ruutmeetrisel alal ning püsti on pandud ka oma lennujuhtimiskeskus. Arvatakse, et just selles sagedusalas on võimalik andmeid edastada ligi 40 korda kiiremini kui praeguses 4G-võrgus ning võib seetõttu saada loomisel olevate 5G-standardite aluseks, teatab The Guardian.

Washingtoni ülikooli professor Jacques Rudell ütles The Guardianile, et lisaks on olemasolev mobiilispekter ülekoormatud ja seal poleks ruumi edasistest arendusteks. Samas kipuvad millimeeterlainealas lained lühikese vahemaa järel hajuma ning seega saab leviala olema väga väike. Just see on peamine väljakutse, millega Google’il tuleb mobiilse andmeside levitamisel taevast rinnutsi seista.

Google testib võrku hetkel 28 GHz sagedusalal ning levi on selles kõigest kümnendik 4G leviulatusest. Seetõttu kasutab Google fokusseeritud andeedastuseks nn faasivõre abil ja sel viisil andmete edastamine nõuab tohult hulgal energiat.

Projekt Skybender kasutab praegu testides Centaur-nimelist lennumasinat ja päikesepatareidega varustatud 50-meetrise tiivaulatusega drooni Solara 50, mis lennutati taevasse juba aastal 2014.  Google’il on luba New Mexicos teste läbi viia selle aasta juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles