Suur kaart: vaata, kus on öösel kõige valgem (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige pimedamad ööd asuvad Aafrikas (kogu kaardi nägemiseks, kliki luubil vasakus nurgas).
Kõige pimedamad ööd asuvad Aafrikas (kogu kaardi nägemiseks, kliki luubil vasakus nurgas). Foto: Fabio Falchi et al

Öise valgusreostuse käes kannatab pea 80 protsenti planeedist ja kolmandik maailma inimestest valguse tõttu galaktikat ei näegi.

Nii selgus algatusest, mis kaardistas ära kogu maailma valgustatuse, kirjutab ajakiri Science. Teadlasi teeb see aga murelikuks, sest kunstlik valgus mõjutab nii inimest kui ka loodust.

Valgusreostus on nii kõrgele tõusnud just viimase 50 aasta jooksul, suurenedes Põhja-Ameerikas ja Euroopas igal aastal ligi kuus protsenti.

Kõige valgemad öötaevad asuvad Singapuris, Kuveidis Kataris ja Araabia Ühendemiraatides. Kõige vähem kannatavad aga valgusreostuse käes aafriklased ning Aafrikas asub ka kümme kõige vähem valgustatud ala: Tšaad, Kesk-Aafrika Vabariik, Madagaskar ja teised riigid. 

Mis teeb ülevalgustatusest probleemi?

Tugev kunstvalgus võib inimeste unerütmi sassi lüüa, linnud võivad lõunasse lennata valel ajal, valgus mõjutab nahkhiirte elurütmi ning võib sassi lüüa veealuse ökosüsteemi. Viimaks võib ülevalgustatus suurendada ka vähiriski.

«Sageli arvatakse, et valgusreostuse probleem laheneb lihtsalt tulede kustutamisega. Ja muidugi saame me nii valgusreostuse taset vähendada, ent juba tehtud kahju me tagasi ei pööra,» ütles ajakirjale Science uuringu üks autoritest Fabio Falchi, kes on koos kolleegidega valgusreostust uurinud juba 2001. aastast alates. Tema uuringud põhinevad satelliitidega kogutud andmetel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles