Kübermaailm väriseb massiivsete rünnakute kartuses

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomeinimesed väidavad, et üle 40 protsendi Eesti inimestest oskab endale teha piraatkoopiaid
Loomeinimesed väidavad, et üle 40 protsendi Eesti inimestest oskab endale teha piraatkoopiaid Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Maailma massiivseimate küberrünnakute korraldamiseks kasutatud tarkvarakood on saanud avalikuks, mistõttu asjatundjad kardavad häkkerite tegevuse märgatavat laienemist.

Rünnakuteks kasutatud tarkvara nimega Mirai otsib nõrkade paroolidega kaitstud asjade interneti nutiseadmeid – nagu veebikaameraid, termostaate ja teisi üle võrgu juhitavaid seadmeid - ning muudab moodustatud võrgustiku (botnet) abil andmepommitamisega kasutamatuks veebikeskkondi. Veebi monitoorimisega tegelevad ettevõtted on juba täheldanud haavatavate seadmete skaneeringute kasvu kogu maailmas, kirjutab BBC.

Mirai lähtekood avaldatid nädalavahetusel ühes laialdaselt kasutatavas häkkerite foorumis. Kood suudab ühte veebikeskkonda pommitada enam kui 620GB suuruse andmepäringuga igas sekundis ja see kokku jooksutada.

Tegemist on nn DDoS-rünnakuga, mille sarnast kasutati ka näiteks Eesti veebikeskkondade vastu pronksiööde ajal.

Mirai ja paari teise botneti kontrolli all arvatakse olevat juba 1,2 miljonit haavatavat seadet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles