Eksklusiiv: tee virtuaaltuur allveelaevas Lembitu!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.virtuaalvaade.ee

Kuigi tegu on Eesti kuulsaima laevaga, mida meremuuseumis on uudistamas käinud sajad tuhanded inimesed, pildistas OÜ Virtuaalvaade kogu allveelaeva sisemuse ka üle spetsiaalse Matterporti 360 kraadi 3D kaameraga. Esmakordselt on nüüd allveelaev avatud kõigile Postimehe lugejatele tasuta

Vaata virtuaalvaadet uudise lõpus!

Tehnikahuvilistele teadmiseks, et Ameerika idufirma Matterport, mille tehnika abil antud Lembitu virtuaalvaade on loodud, on saanud turuliidriks ruumide sisevaadete loomiseks vajaliku tehnika valmistamises ning on suutnud lühikese ajaga teha seda, mida pole suutnud temast kordi suuremad gingandid. Muuseumide, näituste ning hotellide kõrval pildistatakse selle kaameraga maailmas täna enim müügiks minevat kinnisvara.

Näiteks on Matterporti riist-ja tarkvara abil paari aastaga üles pildistatud üle 400 000 kinnisvaraobjekti 70 riigis ning nende kuulutuste vaatamiste koguarv ületab 100 miljoni. Kuigi kinnisvara on sellest mahust suurim, haaravad Matterporti teenuse järele ka butiigid, hotellid, luksusjahtide jt müüjad, kel kõigil üks suur soov: tuua klient internetiavarustest endale võimalikult lähedale ja pakkuda emotsiooni arvuti tagant lahkumata.

Ühes sekundis 10 miljonit punkti pildistav keerlev Matterporti 3D kaamera võimaldab umbes tunni ajaga jäädvustada väiksema laeva, suurema korteri või pisema eramu ning „neist kokku õmmelda“ täpse ja hämmastavalt ülevaatliku nn 3D nukumaja. Samal ajal luuakse aga ka uus reaalus, mis lubab siseneda virtuaaltuurile igasse majja või korterisse.

Matterporti tehnikaga Eestis vaateid loonud OÜ Virtuaalvaade juht Ott Neeme möönab, et kuigi kinnisvara jaoks on tegu praegu kogu maailmas ainulaadse tehnoloogiaga, oleks sellega võimalik üles pildistada ka kõik Eesti muuseumid ja näitusesaalid ja säilitada need tulevastele põlvedele. „Meile on tänaseks lisaks Lembitule pakutud võimalust üles pildistada ja virtuaalvaadeteks muuta mitmeid suuri muuseume, kuid kuna tulemas on EV juubel, tekkis mõte, et võiks selle raames püüda virtuaalvaated luua ka neist kümnetest eramuuseumidest, mis inimesed oma kodudes ja garaazides peavad. Suudame selle tehnikaga lisaks sujuvale ruumis liikumisele minna igale objektile väga lähedale ja lisada ka vaatesse infotahvli või video iga museaali kohta,“ selgitas Neeme.

Kel huvi luua oma kodumuuseumist, kodumajutusest või korterist samuti virtuaaltuur, võib julgesti pöörduda OÜ Virtuaavaade poole.

Antud kirjutist on kaasrahastanud Euroopa Regionaalarengu Fond ja Eesti Ettevõtluse Sihtasutus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles