Video: Elon Musk ennustab üleilmset kodanikupalka (7)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elon Musk.
Elon Musk. Foto: Evan Vucci/AP

Tehisintelligentsed süsteemid saavad targemateks ja võimekamateks inimestest ning võtavad neilt töö ja senise eksistentsi mõtte, mistõttu on ainuvõimlik tulevikustsenaarium kehtestada kõikjal maailmas kodanikupalk, leiab meie ajastu tuntuim innovaator Elon Musk.

Elon Muski ennustuse kohaselt jätavad autonoomsed tehnoloogiad lähema kahekümne aasta jooksul tööta 12-15 protsenti elanikkonnast ning seda mitte ainult transpordivaldkonnas. See puudutab paljusid valdkondi ning Musk on veendunud, et kompensiatsiooniks tuleb valitsustel asuda sisse viima kodanikuplaga programme.

«Ma ei usu, et meil on valikut. Ma arvan, et see on hädavajalik. On üha vähem ja vähem töökohti, mida robotid ei täidaks paremini,» sõnas Musk Dubais peetud maailma valitsuste tippkohtumisel Dubais.

Muski hinnangul on eesseisev probleem aga veelgi sügavam: «Palju suurem väljakutse on, millise tähenduse saavad siis inimesed. Paljudele inimestele annab tähenduse nende töö. Kui sind seal enam ei vajata, mis saab siis mõtteks? Kas te tunnete ennast kasutuna? Kuidas me saame olla kindlad, et tulevik on see tulevik, mis meile jätkuvalt meeldib?»

Musk märkis, et inimvõimeid ületav tehisintelligents on ka suureks ohuks. «Sügav ja üldine tehisintellekt, mis on targem kõige targemast inimest maailmas, on ohtlik olukord,» tõdes ta.

Muski hinnangul peaksime tehisintelligentsi kasutuselevõtmisel ja arendamisel teadlaste poolt olema väga ettevaatlikud. «Vahel juhtub, et teadlased süübivad sedavõrd oma töösse, et nad ei mõista enam oma tegevuse tagajärgi,» lisas ta.

Mitmes maailma riigis on algatatud kodanikupalga pilootprogrammid. Näiteks asus Soome maksma 2000 juhuslikult väljavalitud inimesele 560-eurost maksuvaba kodanikupalka ja see projekt kestab kaks aastat. Sarnaselt on eBay asutaja Pierre Omidyar annetanud 493 000 dollarit piloodi käivitamiseks Keenias. Eestis on seda välja pakutud elanike meelitamiseks Kihnu saarele ning projekt on käivitatud ka Hollandi suuruselt neljandas linnas Utrechtis.

Oxfordi ülikooli uuringu kohaselt on robotite kasutuselevõtu tõttu ohus koguni 47 protsenti USA töökohtades.

Kodanikupalga mõtteks on maksta igale inimesele teatud summa rahast sõltumatult sellest, kas nad käivad tööl või mitte. Üheks eesmärgiks on kaotada ära ka sotsiaalkaitsesüsteemides valitsev bürokraatia.

Kriitikute hinnangul ei lahenda see aga viimaste aastate painavalt väikese palgakasu küsimust ning lisaks kaob nii sootuks motiiv enese üleval pidamiseks tööd teha.«See mõte viib eksiteele,» on öelnud näiteks USA Majanduspoliitika instituudi juht Lawrence Mishel.

Oma toetust kodanikupalga ideele on avaldanud aga ka Facebooki juht Mark Zuckerberg.«Peaksime katsetame ideedega nagu kodanikupalk, et igaühel oleks olemas turvavõrk, enda uudsete ideede teostamiseks,» rääkis Zuckerberg CNN Money teatel Harvardis sel nädalal kõnet pidades.

Elon Muski intervjuu algab alloleva video 30. minutist.

Allikas: Futurism

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles