Graafik ja video: selline näeb välja Putini kõrgtehnoloogiline tulevikusõdur (16)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tulevikusõduri ideevarustus
Vene tulevikusõduri ideevarustus Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Venemaa sõjatehnoloogia uurimiskeskus TsNIIMash (ЦНИИмаш) esitles hiljuti Moskvas kõrgtehnoloogilist, järgmise põlvkonna Vene sõduri varustust, mis näeb välja nagu oleks pärit ulmefilmist.  

Tegu on praegu veel ainult nii-öelda prototüübist ideeväljapanekuga, kuid selle loojad tahavad luua lahingkõlbliku varustuse juba järgmise paari aasta jooksul. «Näitusel võib näha meie nägemust tuleviku lahinguväljadel võitlevatest Vene sõduritest,» ütles uurimiskeskuse juht Oleg Tšikarev väljaandele Russia Today. «Loodame luua funktsionaalse eksemplari järgmise paari aasta jooksul.»

Vene tulevikusõduri varustus
Vene tulevikusõduri varustus Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Varustuse hulka kuulub näiteks jalgade ja puusade külge kinnitatud titaanist eksoskelett, mis suurendab sõduri vastupidavust ja kandevõimet. Soomustatud kiivri sisse on ehitatud ka arvuti, mis suurendab kandja olukorrast arusaamist, kontrollib eksoskeletti ja pakub kiivri visiiril sihtimissüsteemi.  

Tulevikusõduril on ka elutoetussüsteemid, mille hulka kuulub hingamisvarustus ja reguleeritav sisetemperatuur. Pimedas on võimalik kiivri sisse ehitatud taskulambiga uurida näiteks kaarti ja relva või jääda hoopiski märkamatuks ja kasutada öönägemist. Soomustatud saapad pakuvad kaitset miinide eest ja aitavad neid isegi tuvastada. 

Foto: Postimees

Kas selline varustus ka kunagi reaalset kasutust näeb, pole täpselt selge, sest Venemaa majanduslik olukord ei ole kiita ning neil on juba niigi pooleli päris palju sõjalisi projekte, muu hulgas näiteks Tu-160 strateegilise pommitaja tagasitoomine.

Sarnase lahingvarustuse kallal töötab ka juba USA, kes toob samuti peatselt lahinguväljale töötava eksoskeleti. USA erioperatsioonide keskuse SOCOMi supersõduri projekt TALOS on olnud töös juba aastaid, kuid ei näe veel tõenäoliselt niipea ilmavalgust.  

Kui Venemaa suudabki lähima 5–10 aasta jooksul midagi sellist töötaval kujul valmistada, siis esialgu hakkavad seda tõenäoliselt kandma ainult Spetsnazi eriväeosad. 

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles