Jalgratas vajab pärast talvepuhkust hooldust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratas.
Jalgratas. Foto: SCANPIX
Kevade saabudes ilmuvad taas tänavapilti jalgrattad, kuid enne sadulasse istumist oleks mõistlik kaherattalisega hoolduses käia, sest hooldamata ratas pole turvaline ja kulub kiiremini.

Paide Hawaii Expressi kaupluse juhataja Ain Türneri arvates peaks iga jalgratas vähemalt korra aastas hooldusesse jõudma, kirjutab Järva Teataja.

«Kõige mõistlikum on teha seda sügisel või talvel, aga kes pole jõudnud, võiks tulla praegu,» soovitas ta.

Kõige tähtsam on Türneri sõnul jalgratta keti õlitamine. Selleks tuleks kasutada spetsiaalset rattakettidele mõeldud õli, sest muud õlid korjavad prahi ja maanteetolmu enda külge ning teevad kasu asemel hoopis kahju.

Aleksander Männik Türi rattapoest toonitas, et ketti tuleks õlitada sagedamini kui vaid kord aastas, vihmaste ilmadega lausa iga sõidu järel.

Enne sõitma minekut tasuks üle vaadata ka kummide olukord. Türneri sõnul hakkab esimesena kuluma kummi keskosa, mis teega kõige rohkem kokku puutub. Rattakummidele mõjuvad halvasti ka järsud pidurdamised ja päike, mis kummi murendab.

Enne kevadise rattahooaja algust tuleks üle kontrollida ka piduriklotside kulumine ning vaadata, kas käigud korralikult vahetuvad. Ohutuse seisukohalt on oluline ka see, et rattad ei loksuks. Just ohutuse nimel peavad ratta küljes olema helkurid ja töötavad tuled, rattur aga võiks sõidu ajal kiivrit ja helkurvesti kanda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles