Ministeeriumi ootus: ülejärgmise aasta lõpuks on müüdud 485 elektriautot

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriautod Mitsubishi i-MiEV.
Elektriautod Mitsubishi i-MiEV. Foto: Toomas Huik

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi prognoosi kohaselt peaks 2014. aasta lõpuks olema Kredexi abiga ostetud 485 elektriautot ja 103 pistikhübriididi.

Kuna elektriautode soetamiseks ettenähtud toetuste väljamaksmine ei ole toimunud planeeritud tempos, otsustas valitsus pikendada väljamaksete tähtaega ning laiendada nende sõidukite valikut, mille soetamist toetatakse. Nii tulevad valikusse ka pistikhübriidid.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) hinnangul on elektriautode senise vähese soetamise põhjuseks see, et auto ostjates ei ole veel piisavalt kindlust elektriauto kasutuselevõtuks.

Kredexi andmetel on toetuse saamiseks hetke seisuga esitatud 94 taotlust, neist otsused on tehtud 75 puhul.

Teiseks ei ole MKMi väitel turul piisavat valikut, ostjatele meelepäraseid elektriauto mudeleid, ning toetusskeemi lühikese kestuse korral ei jõua automüüjad uusi ja atraktiivsemaid mudeleid turule tuua.

Hetkel saab toetust taotleda 2012. aasta 30. novembrini, kuid kvoodi ostjaga on jõutud kokkuleppele toetusskeemi väljamaksete tähtaja pikendamise osas 2014. aasta lõpuni.

Ministeeriumi prognoosi järgi peaks sel aastal ulatuma elektriautode toetuste arv 60 masinani (mis on juba ületatud), järgmisel aastal lisandub 185 ja 2014. aastal 240 autot. Prognoosi järgi peaks järgmisel aastal toetatama 22 laetava hübriidauto ostu ning 2014. aastal 81 masina soetamist.

Elektriautode toetust finantseeritakse Eesti Vabariigi ja Mitsubishi Corporationi vahel sõlmitud lepingu alusel CO2 kvoodi müügist saadud vahenditest. KredEx toetab elektriauto ostu kuni 50 protsendi ulatuses, kuid mitte rohkem kui 18 000 euroga. Esialgu oli plaanis toetust maksta kuni 2012. aasta 30. novembrini umbes 500 auto ostuks. Pistikhübriidide puhul on toetus väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles