Tuule jõul liikuv sõiduk püstitas uue kiirusrekordi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peter Lyons/greenbird.co.uk

Briti inseneri Richard Jenkinsi purisõiduk saavutas USAs kiiruse 202,9 km/h - see on uus rekord, milleni pole varem küündinud ükski vaid tuule jõul liikuv maismaasõiduk.


Jenkinsi sõnul nõudis rekordini jõudmine temalt kümme aastat rasket tööd. Varasema rekordi 186,6 km/h püstitas 1999. aastal ameeriklane Bob Schumacher, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Jenkinsi sõiduk nimega Greenbird ehk rohelind koosneb pea täielikult kergest süsinikkiust. Metallkinnitusi on kasutatud vaid rataste ja tiiva juures. Greenbird ei kasuta kuju muutvat purje, vaid jäika tiiba. BBC teatel on Greenbird Jenkinsile juba viies sõiduk, mille ta on rekordi purustamise eesmärgil ehitanud.

Sarnaselt lennuki tiivaga on ka Greenbirdi tiival sõidukit õhku tõstev efekt. Lennuki puhul on see mõistagi hädavajalik, kuid maismaasõiduki muudab selline tiib ohtlikult ebastabiilseks. Seetõttu on kasutatud ka tagurpidi tiibu, mille ülesandeks on sõiduki surumine vastu maad.

Jenkinsi järgmiseks eesmärgiks on ehitada purisõiduk, mida saaks kasutada jääl kihutamiseks. «Siiani käib vaidlus, kas jääl liikumine võiks olla kiirem maismaal liikumisest,» ütles ta. «See on vaja järele proovida,» lisas Jenkins.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles