LED-valgustite jaoks on veel vara

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Need, kes sooviksid oma kodu LED-valgustite abil energiasäästlikuks teha, peavad ilmselt veel kannatlikud olema - LED-tehnoloogia on inimeste kodudesse jõudmiseks veel liiga kallis.


Seda tunnistab isegi maailma juhtiva LED-pirnide tootja Cree juht Chuck Swoboda, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator.

«Tänaste hindade juures tuleb oodata üsna kaua, enne kui investeering end ära tasub,» ütles Swoboda.

Seetõttu näeb Swoboda oma ettevõtte klientidena peamiselt ettevõtteid, kellel on rohkem vahendeid pika tasuvusajaga investeeringute tegemiseks. «Sõltuvalt elektrihinnast tasub LED-pirnidele üleminek ära 7-10 aastaga,» ütles Swoboda Reutersile.

Cree mudel LR6 maksab 100 dollarit ning töötab võimsusel 12 vatti. Võrreldava valgustuse tagab 65-vatine hõõglamp.

Kodudes hakatakse Swoboda hinnangul LED-pirne kasutama siis, kui kinnisvara- ja ehitusturg on teinud põhja ning alanud on uus tõus. Swoboda sõnul on LED-pirnid praktiliselt eluaegsed.

Pisut täpsemalt tähendab see, et Cree hindab oma toodangu vastupidavuseks vähemalt 50 000 töötundi. Kuna ühes aastas on üle 8000 tunni, tähendab see tõepoolest ühele pirnile palju aastaid teenistust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles