Käivitatakse maailma võimsaim laser

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laserseadme NIF ehitus.
Laserseadme NIF ehitus. Foto: NIF
Maailma võimsaim laser pannakse peagi tööle, et laboritingimustes tehispäike süütada, vahendas Eesti füüsika portaal fyysika.ee.

Paljude teadushuviliste jaoks on ülimaks tänapäeva katseseadmeks saanud Suur Hadronite Põrkur CERNis. Siiski on ka teisi sama mastaapseid ettevõtmisi, mis samuti koondavad tippteadlasi üle maailma ühe võimsa eksperimentaalseadme ümber. Üheks niisuguseks on vastvalminud laserseade NIF (National Ignition Facility) Californias, USAs.

Tegemist on kolme jalgpalliväljaku suuruse kompleksiga, milles võimendatakse laserivalgust 192s vihus enneolematult kõrge energiani. Seejärel koondatakse kiired vaid kahe millimeetri suurusele berülliumist kerale, mille sisemuses loodetakse käivitada termotuumareaktsioon.

Teatavasti vabaneb meie igapäevast elu alal hoidev päikesekiirgus samuti termotuumareaktsioonil, milles vesiniku aatomid ühinevad heeliumiks ja NIFi teadlaste ambitsioonikaks eesmärgiks ongi uurida võimalust tekitada kontrollitavates laborioludes pisike kunstlik päike, mis annaks välja rohkem energiat, kui temas reaktsiooni käivitamiseks vajalik laseriimpulss kandis. Kui see õnnestub, saab juba edasi mõelda võimalikele tuleviku elektrijaamadele, mis toodaksid kasutataval kujul energiat maailma kõige levinumast elemendist, vesinikust samal viisil kui taevatähed.

Loomulikult pakub niisugune võimaluste piire kompiv eksperiment huvi ja väljakutseid ka teiste teadusharude esindajatele. Nii võimaldavad katsetulemused hinnata niisuguste arvutisimulatsioonide paikapidavust, mida kasutatakse tuumarelvade ohutuse hindamisel, aga ka hiidplaneetide, tähtede ja supernoovade sisemustes toimuva uurimisel.

NIFi ehitus algas 1997 aastal ja valmimiseni kulus plaanitust viis aastat enam aega ja pea neljakordne esialgne eelarve.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles