Päike kaotab kriimustused mobiiliekraanilt

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilikasutajad.
Mobiilikasutajad. Foto: Caro / Scanpix
Kriimustused iPodi või mobiiltelefoni ekraanil võivad olla väga häirivad. Uus Lõuna-Mississippi ülikooli teadlaste väljatöötatud tehnoloogia võib aga aidata kriimustustel iseenesest paraneda.

Uue tehnoloogia võtmeks on pindasid kaitsev spetsiifiline töötlus. Läbipaistva kattematerjali erilised omadused tulenevat kitosaanist, materjalist, mis kuulub ka putukate ja vähiliste kesta koostisesse ning sellega kombineeritud ebastabiilsest ainest oksetaan, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Kui mobiiliekraani kattev kiht saab kriimustada, püüavad oksetaani murdunud osakesed kiiresti millegagi seonduda. Päikesest tulevate ultraviolettkiirte abil aktiveerub kitosaan, mis seob murtud molekuli otsad uuesti kokku ning aitab kriimustusel paraneda. Kriimustunud pind muutub päikese käes siledaks ligi 30 minutiga.

Uus kattematerjal pole siiski veel valmis tootmisse minema, sest praegu on teadmata, mis juhtub lõikuvate kriimustuste korral ja mis juhtub siis, kui paranenud kriimustuse kohale peaks tekkima uus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles